4 / 5

Statul poate sa obtina 30,3 mld. lei din vanzarea detinerilor la doar 11 companii

Ministerul Economiei a anuntat ca doreste sa vanda participatii pe care le detine in cadrul societati deja listate, insa sunt si alte companii care ar putea aduce sume semnificative la bugetul de stat.

Astfel, pana in prezent au fost anuntate vanzarea a 9,8% din OMV Petrom (SNP), 8,62% din Oil Terminal (OIL), 15% din Transgaz (TGN) si Transelectrica (TEL).

De asemenea, statul ar putea lua in calcul si vanzarea a participatiei pe care a dobandit-o dupa conversia obligatiunilor Rompetrol Rafinare (RRC) in actiuni, de 42,49%, precum si detinerea din cadrul Antibiotice (ATB).

Conform calculelor realizate de Wall-Street la ultima cotatia din piata a actiunilor societatilor prezentate anterior, vanzarea acestor detineri ar aduce la buget 3,9 mld. lei.

Avantajul cedarii acestor detineri fata de privatizarile altor companii prin listare este faptul ca documentatia care va trebui depusa va fi mult mai usor de elaborat, iar banii vor intra la buget in trei zile de la incheierea ofertelor secundare de vanzare.

In tabelul prezentat am luat in calcul doar primele cinci companii dupa suma pe care ar putea-o obtine Statul in urma privatizarii, pe baza unei analize realizate de Raiffeisen Capital&Investment.



Sursa: Raiffeisen Capital&Investment si calcule Wall-Street

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri