Statul isi propune sa obtina peste un miliard de euro prin vanzarea actiunilor detinute la mai multe companii din domeniul energetic, sumele urmand sa fie utilizate pentru investitii in domeniul energetic, dar si in alte domenii, potrivit unui memorandum al Ministerului Economiei.
In memorandumul se arata ca este necesara atragerea de resurse pentru finantarea proiectelor de investitii in vederea dezvoltarii infrastructurii energetice, a proiectelor "cu valoare adaugata" din sectoarele strategice ale economiei, dar si din alte domenii de interes economic.

"Astfel, pentru asigurarea (...) finantarii proiectelor investitionale, ca sursa complementara sau alternativa surselor bugetare, se va avea in vedere constituirea, in subordinea Ministerului Economiei, a unei structuri tip fond de investitii, care sa realizeze in principal administrarea activelor statului din industrie si energie, participarea la finantarea proiectelor de investitii si valorificarea actiunilor detinute de operatorii economici din portofoliul fondului", se arata in document, potrivit NewsIn.

In ceea ce priveste ofertele publice de vanzare de actiuni la societatile comerciale tranzactionate la BVB, momentul initierii acestor actiuni si pachetul de actiuni ce fac obiectul vanzarii se stabilesc prin ordin al ministrului Economiei.

Ofertele vor fi derulate prin intermediari autorizati, care se selecteaza prin licitatie, iar daca se considera necesar, se va cere si opinia independenta a unui consultant extern. Pretul de oferta este stabilit de intermediar si este aprobat de Ministerul Economiei (MECMA).

Statul vrea 580 milioane euro pentru 12,64% din Petrom

Societatile deja listate la Bursa de Valori Bucuresti (BVB) sunt primele vizate, deoarece in cazul lor procedura poate fi declansata rapid.

Suma principala ar urma sa provina de la Petrom (privatizata cu OMV in 2004), la care Ministerul Economiei detine o participatie minoritara de 20,64%. Pachetul de actiuni propus spre vanzare la bursa este de 12,64%, pentru care statul estimeaza o valoare de 2,4 miliarde lei (580 milioane euro, la cursul actual).

La ultimul pret al actiunilor Petrom la bursa, de 0,3530 lei la finalul sedintei de joi, valoarea de piata a pachetului de 12,64% propus spre vanzare este de 2,53 miliarde lei. Petrom are o valoare totala de piata de circa 20 miliarde lei si este controlat in proportie de 51,01% de austriecii de la OMV.

Pentru la Oil Terminal, statul vrea sa ramana actionar majoritar, propunand spre vanzare un pachet de doar 8,62%, cu o valoare estimata de 14 milioane lei, din participatia actuala de 59,62%. La Conpet SA, din cele 58,72% pe care le detine statul, se propune vanzarea a 7,72%, cu o valoare estimata de 21,3 milioane lei.

Alte sume importante ar urma sa provina din vanzarea a 15% din Transelectrica, din participatia de 73,68% a statului, pentru 219 milioane lei, si din 15% din actiunile Transgaz - din cele 73,51% ale statului -, cu o valoare estimata de 440 milioane de lei.

In ceea ce priveste listarea unor companii la BVB, in memorandum se precizeaza ca, din capitalul initial al Fondului Proprietatea (FP), fac parte inclusiv actiunile detinute de MECMA la unele societati. Aceste societati, potrivit Legii care a stat la baza infiintarii FP (Legea 247/2005), au obligatia de a initia oferte publice secundare de vanzare a unor pachete de actiuni de minimum 5% si de admitere a lor la tranzactionare pe BVB.

"Astfel, in scopul aducerii la indeplinire a prevederilor legale mentionate anterior, pentru societatile comerciale (...) care necesita a fi listate la BVB se vor initia oferte publice secundare initiale de vanzare de actiuni in vederea admiterii la tranzactionare pe piata reglementata de BVB", se arata in text.

In anexa memorandumului sunt mentionate Romgaz, unde Ministerul Economiei detine 85,01% si se propune listarea a 15%, cu o valoare estimata de 57 milioane lei, Distrigaz Sud - statul are 37% -, la care se propune listarea sau licitatia cu strigare pentru 17%, cu o valoare estimata de 47 milioane lei, Distrigaz Nord - se estimeaza venituri de aproape 117 milioane -, Enel Distributie Banat - peste 56 de milioane din listarea au vanzarea la licitatie a 14,87%, Enel Distributie Dobrogea - 41 de milioane din listarea sau vanzarea la licitatie a 14,90% - si Enel Distributie - 37 milioane lei din listarea sau vanzarea la licitatie 27% din capital.

O alta sursa de venit este vanzarea, prin exercitarea dreptului de optiune, a pachetelor minoritare detinute in cadrul E.ON Moldova Furnizare (17%, cu o valoare estimata de 30 milioane de lei), E.ON Moldova Distributie SA (17% cu o valoare estimata de 110 milioane de lei), Enel Energie Muntenia (13,57% pentru 93 milioane lei), Enel Distributie Muntenia (13,57% pentru 683 milioane lei).



Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri