3 / 4

Toleranta zero la coruptie in contextul crizei globale

In ciuda faptului ca guvernele au investit importante sume de bani pentru a face fata celor mai stringente probleme la nivel global, de la instabilitatea pietelor financiare pana la schimbarea climatica si saracia, fenomenul coruptiei ramane un obstacol in realizarea progreselor atat de necesare, asa cum arata Indicele de Perceptie a Coruptiei 2010 al Transparency International.

Potrivit acestui indice aproximativ trei sferturi din cele 178 de tari, luate in calcul, au un scor inferior valorii de cinci pe o scara de la 0 (nivel ridicat de coruptie) la 10 (nivel ridicat de integritate), ceea ce pune in lumina gravitatea problemei coruptiei.

„Aceste rezultate indica faptul ca trebuie facute eforturi mult mai sustinute in vederea intaririi guvernarii in lume. Atunci cand mijloacele de supravietuire ale atator oameni sunt in joc, angajamentele guvernelor privind lupta impotriva coruptiei, transparenta si raspunderea publica trebuie sa se traduca in actiuni concrete. Buna guvernare este un element esential pentru rezolvarea problemelor de politica mondiala cu care se confrunta guvernele”, a declarat Huguette Labelle (foto), presedintele Transparency International.

Pentru a raspunde acestor provocari, este necesar ca guvernele sa puna in practica masuri anti-coruptie la nivelul tuturor sferelor societatii, fie ca vorbim de contracararea crizei financiare, de confruntarea cu schimbarile climatice sau de eradicarea saraciei. Transparency International pledeaza pentru o aplicare mai stricta a Conventiei Natiunilor Unite impotriva Coruptiei, singura initiativa internationala ce ofera un cadru care permite eradicarea coruptiei. „Tolerarea coruptiei este inacceptabila; prea multi oameni saraci si vulnerabili din intreaga lume continua sa sufere de pe urma consecintelor acesteia. Este necesar un respect sporit pentru legile si regulamentele existente. Nu ar trebui sa existe niciun refugiu pentru oamenii corupti si nici pentru banii lor”, a adaugat Labelle.

In IPC-ul de anul acesta, Danemarca, Noua Zeelanda si Singapore se gasesc in fruntea clasamentului, cu un scor de 9,3. Guverne instabile, suferind de cele mai multe ori de un istoric marcat de conflicte, continua sa domine partea inferioara a clasamentului. Afganistan si Myanmar impartasesc penultima pozitie, cu un scor de 1,4, in timp ce Somalia se afla pe ultimul loc, cu un punctaj de 1,1.

Atunci cand sursele sondajelor raman aceleasi pentru tarile examinate, si atunci cand se opereaza o coroborare cu mai mult de jumatate din aceste surse, se pot constata schimbari reale de perceptii. In conformitate cu aceste criterii, este posibil sa se observe o ameliorare a scorurilor din 2010 fata de cele din anul precedent pentru Butan, Chile, Ecuator, Fosta Republica Iugoslava a Macedoniei, Gambia, Haiti, Jamaica, Kuweit si Qatar. In mod similar, putem observa un declin al valorilor obtinute pentru aceeasi perioada in cazul Republicii Cehe, Greciei, Ungariei, Italiei, Madagascarului, Nigerului si Statelor Unite.

Dintre tarile care au inregistrat in acest an scoruri inferioare celor din anul anterior, fac parte si statele cele mai afectate de criza financiara, agravata de lipsa de transparenta si de integritate. De asemenea, printre tarile care au inregistrat progrese nu se afla cele ce fac parte din Organizatia pentru Cooperare si Dezvoltare Economica (OCDE), ceea ce subliniaza faptul ca toate natiunile trebuie sa isi intareasca mecanismele de buna guvernare.

Evaluarea privind cele 36 de tari industrializate semnatare a Conventiei OCDE impotriva mitei, ce condamna mituirea oficialilor straini, arata ca 20 dintre aceste nu aplica sau aplica marginal aceste reguli, transmitand astfel un semnal negativ in cea ce priveste angajamentul lor de a limita practicile corupte. In timp ce coruptia ramane o plaga pentru statele in curs de dezvoltare, afectandu-le in eforturile lor de a-si construi si intari institutiile, de a proteja drepturile omului si de a ameliora nivelul de trai, fluxurile internationale generate de coruptie continua sa fie considerabile.

„Rezultatele IPC din anul acesta arata inca o data ca fenomenul coruptiei este o problema globala ce trebuie contracarata prin politici de reforma globale. Este laudabil faptul ca Grupul celor 20 si-a asumat angajamente importante in ceea ce priveste transparenta si integritatea in contextul reformelor financiare, inainte de summit-ul din noiembrie de la Seul”, a mai spus Huguette Labelle. „Insa procesul de reforma in sine trebuie accelerat”.

Transparency International face apel la Grupul celor 20 sa mandateze o supraveghere guvernamentala si transparenta publica sporite in toate masurile pe care le iau in vederea reducerii riscurilor sistemice si a oportunitatilor de coruptie si frauda in sectorul public, precum si in mediul privat. Mesajul este evident: peste tot in lume, transparenta si responsabilitatea sunt cruciale pentru restaurarea increderii si pentru rasturnarea valului coruptiei. In absenta acestora, solutiile de politici globale pentru multe dintre crizele globale sunt supuse riscului.



Inapoi la articol

Setari Cookie-uri