2 / 4

Contramasuri directionate spre preturile nejustificate

Reactia Consiliului Concurentei, care investigheaza de sase ani piata comercializarii de carburanti, vine dupa ce premierul Emil Boc (foto) a anuntat la inceputul saptamanii acesteia ca a solicitat autoritatii sa verifice daca exista o situatie de monopol pe piata carburantilor. In paralel, Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF) va analiza profitul companiilor din domeniu. Consiliul Concurentei si ANAF vor colabora in acest caz.

Pe parcursul anului trecut pretul carburantilor a crescut pe piata locala cu circa 30%, potrivit transportatorilor rutieri. La inceputul lui 2011 pretul de la pompa a sarit de cinci lei pentru un litru de benzina, declansand nemultumirea clientilor. Astfel, unii soferi au decis sa plateasca benzina numai in monede, taximetristii au anuntat ca joia aceasta nu vor mai achizitiona deloc benzina in semn de protest, iar transportatorii doresc returnarea contravalorii accizelor.

Prim ministrul a mai declarat ca Guvernul ar putea introduce contramasuri indreptate spre producatorii de carburanti care cresc in mod nejustificat preturile. Statul nu are mijloace directe pentru a reglementa pretul carburantilor, dar ar putea interveni prin impunerea unor impozite.

In noiembrie anul trecut, Mugur Isarescu, guvernatorul Bancii Nationale, a declarat ca nu intelege logica evolutiei preturilor la carburanti. "La carburanti am avut o evolutie divergenta, va spunem ca nu prea intelegem logica miscarii la preturile combustibililor interni, de ce depinde (de - n.red.) preturile titeiului, evolutia cursului. Variatiile oricum sunt mult prea mari la preturile interne ale fabricantilor si nu le gasim explicatii, decat ca actioneaza factori divergenti (...) Au crescut preturile temporar si atunci cand leul s-a intarit semnificativ fata de dolar si preturile titeiului nu justificau aceste evolutii", a explicat Isarescu.

Citeste aici reactia lui Constantin Tampiza, oficial LukOil Romania, la declaratiile guvernatorului Isarescu.

Vezi in slide-ul urmator o comparatie intre preturile la benzina si motorina din Romania si celelalte tari din Uniunea Europeana.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri