3 / 4

Prezenta la vot, modesta

Camera Deputatilor

Gradul de participare a deputatilor la voturile finale este in continua crestere comparativ cu sesiunile anterioare, in conditiile in care, la nivelul Camerei s-a inregistrat o medie a prezentei de 65,7%. La nivelul grupurilor parlamentare, pe prima pozitie in clasamentul de prezenta se afla PDL cu un procent de 93,4% prezenta, urmat de Minoritatile Nationale cu 87,3% prezenta, grupul Independentilor cu 86% si UDMR cu 81% prezenta.

Pe de alta parte, procentele extrem de reduse de prezenta ale partidelor aflate in Opozitie respectiv PSD+PC cu 33,3% si PNL cu 37,9% sunt partial justificate de alegerea politica a celor 2 grupuri parlamentare de a parasi sala de plen atunci cand au fost votate un numar semnificativ de proiecte, nefiind de acord cu maniera de legiferare sau chiar cu prevederile textelor de lege.

De asemenea, gradul de participare al deputatilor ce detin si functii de Ministri a fost unul extrem de ridicat prin comparatie cu sesiunile anterioare, avand pe primul loc pe Ministrul Agriculturii, Valeriu Tabara, PDL cu 97% prezenta si pe alti 5 ministri ce au inregistrat un procent de prezenta mai mare de 70%: Valerian Vreme, PDL, Ministrul Comunicatiilor cu 93,6% prezenta, Ioan Botis, PDL, Ministrul Muncii cu 88,9% prezenta, Gheorghe Ialomitianu, PDL, Ministrul Finantelor cu 83% prezenta si Elena Udrea PDL, Ministrul Dezvoltarii Regionale si Turismului cu 83% prezenta.

De remarcat faptul ca lideri importanti ai partidelor politice continua sa absenteze masiv si in aceasta sesiune parlamentara, un exemplu in acest sens fiind chiar Presedintele PSD, Victor Ponta, prezent la doar la 0,9% dintre voturile finale exercitate, mai precis la 2 voturi. Pe ultimele locuri ale clasamentului se afla 4 deputati PSD+PC care nu au participat la niciun vot final in sesiunea septembrie - decembrie 2010 si anume: Viorel Hrebenciuc, Claudiu Iulian Manda, Adrian Mocanu si Cristian Rizea.

Senat

In sesiunea septembrie - decembrie, de anul trecut, activitatea Senatului nu a fost blocata politic asa cum am putut observa la Camera Deputatilor, desi media prezentei la vot in Senat a fost de 60%. In randul grupurilor parlamentare, pe prima pozitie este grupul Independentilor (Mixt) cu 91,6%, urmat de PDL cu 67% prezenta, PSD cu 60,6%, PNL cu 55,8% si pe ultima pozitie UDMR cu 38,9% procent de prezenta.

Pe primele pozitii se claseaza doi senatori ce au inregistrat o prezenta de 100% la lucrarile Senatului in plen si anume: Constantin Vasile Borza, PDL si Gheorghe David, PDL, in timp ce pe ultimele pozitii se afla lideri politici, presedintele PNL, Crin Antonescu si presedintele onorific al PC, Dan Voiculescu. In ceea ce priveste prezenta la vot a liderilor grupurilor parlamentare avem pe prima pozitie pe Liderul UDMR - Fekete Szabó Andras Levente, cu 82% prezenta, urmat de Cristian Radulescu, PDL cu 81,6%, Ilie Sarbu PSD+PC, cu 77,4% prezenta si liderul grupului PNL Puiu Hasotti, cu 66,4% prezenta.

Referitor la media prezentei la vot a senatorilor pe circumscr'+'iptii, cele mai mari valori s-au inregistrat in cazul senatorilor din judetele: Alba (90,5%), Tulcea (86,6%), Timis (86%). Judetele cele mai slab reprezentate sub aspectul prezentei senatorilor la sedintele de plen sunt: Vrancea - doar 28,1%, Mehedinti - 30,4% - de remarcat faptul ca deputatii acestui judet se afla in fruntea clasamentului, in timp ce senatorii inregistreaza printre cele mai mici medii de prezenta, Mures - 37,6%, Bucuresti - 39,5%.



Inapoi la articol

Setari Cookie-uri