2 / 4

Cum fac bani pe Bursa ? Variatii de pret si dividende

Diferentele dintre pretul de achizitie si cel de vanzare al actiunilor reprezinta principala sursa de castig pentru un investitor de pe Bursa. O alta sursa de venit este reprezentata de catre dividendele pe care anumite companii le acorda in fiecare an.

Variatiile de pret pe termen scurt sunt adesea dificil de anticipat. Evenimente punctuale, precum anuntarea rezultatelor financiare, schimbari in management, semnarea unor contracte cu impact pozitiv asupra veniturilor companiei, etc, pot genera socuri de scurta durata asupra cotatiei din piata a titlurilor in cauza. Majoritatea acestor evenimente sunt acoperite in presa de specialitate, in vreme ce o buna parte din firmele de brokeraj ofera clientilor in fiecare dimineata note informative cu privire la cele mai importante stiri si raportari ce pot avea o influenta asupra pietei.

Cele mai mari castiguri se fac insa anticipand evenimentele ce urmeaza sa aiba loc in viata companiilor, inainte ca stirea propriu-zisa sa sa ajunga la urechile tuturor investitorilor. De-aici a rezultat si principiul „Cumpara pe zvon si vinde pe stire”, adesea folosit in discutiile din piata de capital.

Zvonurile sunt insa un subiect sensibil pe Bursa. Multi specialisti din piata nu le recomanda clientilor sa faca tranzactii bazate decat pe „sfaturile” primite din surse nesigure. Asadar ramane la alegerea investitorului daca sa dea curs anumitor zvonuri existente sau sa astepte o confirmare a acestora.

Dividendele acordate de catre companiile listate reprezinta o alta sursa de castig, in special pentru investitorii pe termen lung. Existenta si valoarea acestora sunt determinate in buna parte de profitabilitatea emitentului in cauza. Politica de distribuire a profitului pe care conducerea companiei o are reprezinta un alt factor ce poate influenta dividendele.

Societatile romanesti au insa in general o politica de dividend nu foarte stabila, fapt care face dificila alegerea unor actiuni in functie de felul in care va fi distribuit profitul in anii viitor. Anumite imbunatatiri exista insa, un exemplu in acest sens fiind SIF Moldova, care a anuntat recent ca va asigura actionarilor un randament de minim 5% daca cotatia actiunilor va fi de cel mult 2 lei/titlu.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri