3 / 4

Sfaturi pentru formarea unui portofoliu

Randamentele de pe Bursa pot face sa paleasca orice dobanda bancara existenta in piata, insa riscurile asociate sunt adesea pe masura. Din acest motiv este important ca investitorii sa isi aleaga cu atentie actiunile pe care mizeaza, astfel incat sa nu isi vada toate fondurile evaporate in doar cateva zile.

Actiunile care aduc castiguri cu adevarat semnificative sunt cele din esalonul 2, nu blue chip-urile. Acest lucru se intampla si pentru ca marile societati de pe Bursa au suficienta lichiditate care sa permita absorbtia eventualelor socuri din piata, lucru care nu este valabila pentru cealalta categorie de companii. Investitorii ar trebui sa isi aleaga actiunile in functie de apetitul fata de risc pe care il au”, considera Adrian Barbulescu.

Mai jos regasiti o lista cu principalele sfaturi si criterii dupa care brokerii recomanda formarea unui portofoliu de actiuni:

Atentie la ce lichiditate au actiunile: Volumul de tranzactionare poate avea mai multe efecte asupra titlurilor in cauza. In primul rand o actiune cu rulaje reduse poate sa inregistreze variatii foarte mari intr-un interval de timp scurt. De exemplu un ordin de 300.000 lei pe Fondul Proprietatea (cel mai lichid emitent de pe BVB), va duce la o modificare foarte mica a cotatiei titlurilor FP. In schimb, acelasi ordin pe o actiune precum cea a dezvoltatorului imobiliar Impact poate modifica pretul din piata cu un procent semnificativ. De asemenea, trebuie tinut cont ca o actiune cu lichiditate redusa nu ofera certitudinea obtinerii pentru toate titlurile detinute a celui mai bun pret din piata. In cazuri extreme, in care o actiune se tranzactioneaza de doar cateva ori pe an, investitorul poate ramane blocat pe acea companie, neavand cui sa isi vanda titlurile.

Formarea unei opinii proprii despre companie: Folositi-va de informatiile existente pentru a va face propria impresie despre actiunea in care urmeaza sa investiti. Nimeni nu garanteaza ca rapoartele analistilor sau stirile din presa vor avea 100% efectul scontat. Incercati sa clarificati orice indoiala despre o companie inainte sa investiti in aceasta.

Analiza tehnica: Este „matematica” de care brokerii si analistii se folosesc pentru a motiva evolutia unei anumite actiuni. Acest tip de analiza se bazeaza pe evolutiile istorice ale actiunii, neluand in calcul elemente fundamentale, precum activele, profitabilitatea sau afacerile companiei. Chiar si asa insa, analiza tehnica reprezinta adesea un element important care poate sa determine evolutia viitoare a unui titlu.

Structura actionariatului: Legislatia romaneasca obliga un actionar care ajunge sa controleze peste 33% sau 50% din drepturile de vot ale societatii (pozitie de control) sa lanseze o oferta de cumparare a tuturor actiunilor din piata. Pretul este stabilit in functie de mai multe criterii impuse de CNVM. De asemenea, existenta unui actionar majoritar foarte mare (de exemplu cu 90% din titluri) face putin probabila aparitia unor cumparatori importanti care sa determine o crestere a pretului in piata.

Domeniul de activitate: Chiar daca nu toate sectoarele economice sunt inca bine reprezentate pe Bursa de la Bucuresti, exista companii cu evolutii diferite in functie de ciclul economic. In mod traditional, societatile care activeaza in domeniul farmaceutic si alimentar sunt considerate defensive, ele rezistand mult mai bine perioadelor de criza. In general astfel de companii inregistreaza evolutii constante, suprizele negative, dar si pozitive, fiind ceva mai rare in sector. In schimb, domeniul financiar se caracterizeaza printr-o volatitlitate peste medie aducand castiguri semnificative in perioadele de crestere, dar si scaderi pe masura atunci cand economia este in cadere.


Sursa imagine:
freedigitalphotos.net

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri