3 / 4

Ce factori ar putea atrage investitorii la Bursa

Cu toate acestea, o masa critica de investitori nu va veni peste noapte la bursa. Ce vectori ar putea determina romanii sa fie mai atrasi de ideea de investitie bursiera?

„Continuarea trendului de scadere a dobanzilor, cresterea nivelului de trai dar si o oferta mult mai generoasa de emitenti cred ca vor fi principalii vectori de crestere a numarului de investitori. Listarea Transgaz in 2007 a aratat tuturor ca un emitent de calibru, listat la un pret atractiv si la momentul potrivit poate atrage foarte multi investitori”, a declarat Nicu Grigoras.

Astfel, potentialele listari mult promise in ultimii ani, precum Romgaz, Romtelecom sau ofertele publice la Petrom, Transgaz si Transelectrica, realizate in conditii avantajoase pentru investitorii de retail, pot creste considerabil numarul persoanelor interesate de piata de capital.

Alin Brendea considera ca o economie care se va dezvolta pe baze sanatoase, cu marje normale de profit, transparenta, dobanzi si inflatie reduse, curs valutar stabil, va atrage si investitorii la bursa.

„ In aceste conditii, zone investionale precum specula imobiliara, valutizarea economiilor sau frica de inflatie ar oferi bursei o vizibilitate mult mai buna”, afirma directorul Prime Transaction.

Un alt element important ar fi intelegerea pietei bursiere, dincolo de stereotipurile ultimului deceniu: FNI, ponturi, speculatii, lipsa de transparenta. In acest caz este nevoie de mai multa agresivitate si determinare din partea brokerilor, dar si a presei economice.

„Un factor important de atragere a populatiei catre bursa ar fi accesul mai putin birocratic la investitii si mai putin costisitor ca si timp alocat unor proceduri administrative, precum deschiderea unui cont de investitii, obligatii de raportare, impozitarea activitatii de investitie”, a conchis Alin Brendea.



Inapoi la articol

Setari Cookie-uri