3 / 4

Care sunt efectele in economie?

Complexitatea produselor si serviciilor financiare din Romania justifica existenta programelor de educatie financiara, spun specialistii consultati de Wall-Street.ro. De asemenea, aparitia unor noi canale de distributie, diversitatea reglementarilor din domeniu, dinamica schimbarilor pot pune in dificultate consumatorii romani. Astfel, un program care ofera instrumentele pentru un control mai strict al veniturilor si cheltuielilor personale sau familiale poate fi foarte util pentru acestia.

O educatie financiara corecta, oferita in mod corespunzator, poate aduce avantaje atat pentru economie cat si pentru societate in ansamblul ei, in conditiile in care sectorul serviciilor financiare evolueaza continuu, iar consumatorii finali sunt asaltati zilnic de o gama din ce in ce mai diversificata de produse si servicii financiare, de la creditul de cosum si imobiliar, la asigurari si pana la pensii.

"Educatia financiara are implicatii care se extind dincolo de persoanele vizate, aducand avantaje intregii societati si trebuie considerata, desigur, ca un complement al unui comportament responsabil al prestatorilor de servicii financiare. Publicul tinta trebuie sa fie intreaga gama de consumatori, cu predilectie tinerii consumatori si cei care au dificultati financiare", considera Razvan Resmerita.

Astfel, educatia financiara poate contribui la stabilitatea financiara diminuand rata creditelor neperformante, sporind diversitatea si, prin urmare, securitatea economiilor si a investitiilor. Persoanele care au acces la surse de informare financiara sunt in masura sa aleaga produse si servicii mai putin oneroase, de o calitate superioara si mai adecvate propriei situatii, accentuand astfel concurenta, incurajand inovarea si solicitand imbunatatiri ale calitatii si diversitatii acestora, ceea ce duce la o mai mare eficacitate in sectorul financiar si la o imbunatatire a bunastarii economice.

Nu in ultimul rand, datorita programelor de educatie financiara consumatorii pot cunoaste valoarea reala a banilor si, de asemenea, pot invata sa-si gestioneze corect cheltuielile si sa faca economii, dobandind competente importante pentru deciziile financiare majore.



Inapoi la articol

Setari Cookie-uri