3 / 4

Are PAID bani pentru despagubiri?

PAID a reinnoit contractul de reasigurare pentru anul de subscriere 2011/2012, care va intra in vigoare incepand cu 15 iulie 2011, suplimentand in acelasi timp programul de reasigurare cu 100 de milioane de euro.

In prezent, programul de reasigurare este de tip excedent de dauna si are o capacitate de 300 milioane euro, ce a fost stabilita cu ajutorul modelelor de catastrofa folosite pe piata internationala de reasigurare. Liderul programului de reasigurare pentru anul 2011/2012 este Sirius Re.

"Prin incheierea acestui contract de asigurare obligatoriu cu un proprietar de locuinte, PAID-ul a preluat riscul de cutremur pe acea polita, urmand sa despagubeasca proprietarul in cazul aparitiei unei daune. Acest risc preluat de PAID este, la randul sau, transferat pe pietele de reasigurare, care pot fi considerati mamuti ai industriei de reasigurare. Practic, PAID-ul plateste din veniturile din primele de asigurare un pret aditional pentru acest transfer al riscului catre societati de reasigurare. Cu alte cuvinte, PAID-ul are resursele necesare de a despagubi detinatorii de polite obligatorii", a argumentat Catalin Dragut.

PAID a emis, pana la data de 4 iulie 2011, peste 600.000 de polite obligatorii de asigurare a locuintelor (PAD). Pentru stimularea vanzarilor de polite obligatorii, CSA a decis ca PAID sa se implice in mod direct in vanzarea asigurarilor obligatorii ale locuintelor pe care le emite, in colaborare cu primariile si asociatiile de proprietari.

PAID va realiza acest lucru prin incheierea de protocoale de colaborare cu autoritatile statului sau alte entitati implicate in gestionarea programului national de asigurare obligatorie a locuintelor, astfel incat proprietarii de locuinte sa poata incheia direct la acestia politele obligatorii PAD.

Retinerea PAID, potrivit contractului de reasigurare, este de 250.000 de euro pentru un eveniment. In cazul producerii unui eveniment, daca retinerea PAID va fi depasita, despagubirile se vor plati dupa primirea sumelor corespunzatoare din reasigurare. Astfel, PAID nu va fi nevoit sa avanseze fonduri din resurse proprii.

In perioada 15 iulie 2010-30 iunie 2011, PAID a primit 45 de solicitari de despagubire, din care 16 dosare au fost solutionate si achitate, iar pentru celelalte s-au constituit rezerve de dauna si sunt in curs de solutionare. Valoarea daunelor achitate de PAID s-a ridicat la peste 80.000 lei, iar rezervele de dauna, constituite pentru toate cele 45 de dosare, au depasit 300.000 de lei.

Companiile autorizate sa vanda polite de asigurare obligatorie pentru locuinte (PAD), potrivit legislatiei in vigoare, sunt cei 13 actionari ai Pool-ului: ABC Asigurari, Astra Asigurari, ARDAF, Carpatica Asig, Certasig, City Insurance, Credit Europe Asigurari, Euroins Romania, Generali, Grawe Romania, Groupama Romania, Platinum Asigurari, Uniqa Asigurari.

Polita de asigurare impotriva dezastrelor naturale - PAD - acopera daunele produse constructiilor cu destinatia de locuinta de oricare dintre cele trei riscuri de catastrofe naturale - inundatii, cutremur, alunecari de teren, ca efect direct sau indirect al producerii acestora.



Inapoi la articol

Setari Cookie-uri