1 / 4

Pentru ce sa dam bani? La ce ajuta?

Nivelul redus de acoperire al programului national de asigurare obligatorie a locuintelor (600.000 de polite) este influentat atat de scepticismul romanilor cu privire la succesul initiativei, cat si de experientele mai mult dezamagitoare ale unor solutii de asigurare achizitionate, reiese din sesiunea Live-Text realizata de Wall-Street.ro.

Vezi aici raspunsurile la toate intrebarile cititorilor.

Pentru ce sa dam bani? La ce ajuta? Este la fel si cu asigurarile de sanatate. Am dat sume foarte mari pentru sanatate si cand mergi la doctor trebuie sa platesti. Din pacate putinii bani care ajung la buget (grosul ajung la societatile de asigurari) sunt cheltuiti fara discernamant”, a argumentat un cititor cu privire la utilitatea programului.

"In cazul in care se produce un cutremur similar cu cel din 1977, va fi afectata mai mult de jumatate din populatia Romaniei. Scopul acestei polite de asigurare este sa degreveze bugetul de stat de un efort financiar urias intr-un termen foarte scurt. In acest caz, banii pentru asigurare nu merg la stat - PAID este o companie la care actionari sunt asiguratorii din Romania", a raspuns Viorel Vasile (foto), managing partner Safety Broker.

Catalin Dragut, project manager Generali, a argumentat ca Legea asigurarilor obligatorii are la baza un caracter profund social si a fost gandita sa functioneze in cazul aparitiei unor calamitati naturale ce ar putea avea consecinte dezastruoase. Banii colectati din aceste polite merg in contul PAID-ului, firma privata, care se supune legilor in vigoare si de asemenea respecta normele de subscriere prudentiala impuse de Comisia de Supraveghere a Asigurarilor.

"Acesti bani nu ajung la buget, PAID-ul cumparand de asemenea protectie suplimentara pe pietele de reasigurare. Cu alte cuvinte, intr-un sistem care se doreste a fi functional, dumneavoastra, in calitate de asigurat pe o polita obligatorie, veti fi despagubit de PAID in cazul in care suferiti daune provocate de unul din cele 3 riscuri specificate in polita", a spus Dragut.

Polita obligatorie sau facultativa?

"Nu sunteti obligat sa incheiati asigurarea obligatorie daca aveti una facultativa in vigoare care sa aiba cele trei riscuri solicitate de lege. Pe polita facultativa puteti selecta si alte riscuri pe care le doriti - inundatie apa de conducta, furt, vandalism, etc. In cazul in care nu aveti o asigurare veti fi amendat cu o amenda cuprinsa intre 100 - 500 de lei", a spus Viorel Vasile.

Mai nou, majoritatea companiilor membre PAID recomanda achizitia unei polite facultative, daca nevoile clientului depasesc acoperirea politei obligatorii. Trebuie retinut insa ca in cazul unui eveniment nedorit, in urma evaluarii pagubelor, nu toata suma asigurata este, de obicei, platita beneficiarului in cazul politelor facultative, ci o pondere echivalenta cu valoarea daunelor.

De aceea, daca valoarea casei nu este foarte mare si este situata in special in zone rurale, cu risc de catastrofa major sau nu, este recomandata achizitia unei polite PAID, ca parte a programului national de asigurare impotriva dezastrelor. Aceasta polita acorda o despagubire minima in limita a 20.000 de euro pentru o valoare a primei (20 de euro) accesibila pentru majoritatea populatiei. Pe de alta parte, valoarea primelor in cazul asigurarilor facultative poate fi cu mult mai mare si se adreseaza in special persoanelor cu venituri peste medie.

Comunicarea oficiala PAID este ca limita pentru incheierea politelor de locuinta este 15 iulie 2011. In prezent, se lucreaza la o baza de date si primarii vor primi liste cu locuintele neasigurate. Dupa acest pas se va trece la sanctiuni.


Inapoi la articol

Setari Cookie-uri