2 / 4

Cladirile sa fie impozitate in functie de destinatie

O alta problema semnalata de investitorii straini si AmCham este legata de eliminarea impozitului diferentiat pe cladiri in functie de tipul de proprietar: persoana fizica sau juridica.

"Impozitul difera si este chiar de 100 de ori mai mare daca o cladire este detinuta de o persoana juridica, in comparatie cu cel datorat de o persoana fizica", a spus avocatul Gabriel Biris.

Astfel, modul de impozitare din prezent a creat distorsiuni concurentiale intre persoanele fizice si cele juridice. In plus, Biris considera ca impozitul de 1,5% pe cladiri nu are sens, aceasta fiind practic un impozit pe investitie, iar Romania are nevoie acum de stimularea investitiilor.

Solutia oamenilor de afaceri si a investitorilor este simpla: sa se treaca la un impozit al cladirilor in functie de destinatie, adica diferentierea intre spatiile de locuit si cele comerciale.

Mai mult, vicepresedintele AmCham, Ionut Simion, a cerut eliminarea penalitatilor legate de reevaluarea cladirilor. O persoana juridica va plati un impozit intre 10-20%, daca nu face reeevaluarea la 3 ani, iar impozitul poate creste chiar pana la 40%, daca nu se face o reevaluare timp de 5 ani.

Biris avertizeaza ca oamenii de afaceri risca sa nu isi mai faca un business plan, in cazul in care sunt nevoiti sa isi reevalueze cladirile prea des, mai ales in situatia unei bule imobiliare. De asemenea, nici autoritatile nu au predictibilitate in ceea ce priveste cuantumul incasarilor.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri