2 / 5

Rata inflatiei, influentata de subventia la caldura

Prognozele analistilor legate de rata inflatiei la final de an sunt influentate de eliminarea subventiei pentru caldura, masura fiind propusa in urma discutiilor dintre guvern si Fondul Monetar International (FMI).

„Daca aceasta este anulata, inflatia s-ar putea situa la finele anului in jurul valorii de 4,7%. Daca subventia va fi mentinuta, inflatia ar putea incheia anul la 4,1%. Daca surprizele pozitive continua (reducerea preturilor alimentare a depasit asteptarile in cele trei luni de vara), rata inflatiei ar putea cobori in intervalul din jurul tintei de inflatie (2 - 4%)”, a declarat Dan Bucsa.

Economistul-sef al ING Bank, Nicolaie Alexandru-Chidesciuc (foto), spune ca in cazul inflatiei este posibila o evolutie favorabila ca urmare a preturilor produselor agricole si nu este o exclusa o rata a inflatiei inferioara lui 4% la final de an.

Pe de alta parte, Melania Hancila a adaugat ca atingerea tintei de inflatie pe 2011 este supusa la numeroase riscuri, in afara sferei de influenta a politici monetare a BNR, precum evolutia cotatiilor pe pietele internationale la combustibili si materiile prime, evolutia cursului euro/dolar sau impactul majorarii tarifelor la energia termica pentru populatie.

„Accelerarea procesului dezinflationist in ultimele luni, pe seama unui an agricol peste asteptari si temperarii preturilor la materiile prime, au crescut sansele ca limita superioara a tintei de inflatie asumata de BNR sa poata fi atinsa la sfarsitul lui 2011, desi in primul semestru acest scenariu parea aproape imposibil. Scenariul nostu de baza indica o inflatie de 4,3 – 4,5% la sfarsitul anului, insa nu excludem nici o evolutie mai buna a indicelui preturilor de consum si situarea inflatiei in jurul valorii de 4% in decembrie, avand in vedere persistenta deficitului de cerere”, a completat sefa departamentului de strategie si cercetare din cadrul Volksbank Romania.

Analistii BCR se asteapta ca inflatia sa intre anul viitor in intervalul tintit de BNR si sa se situeze usor sub 4%.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri