4 / 5

Rata somajului, crestere sezoniera spre finalul anului

Potrivit economistilor din bancile locale, rata somajului creste sezonier spre sfarsitul anului, din cauza reducerii activitatii in servicii, agricultura si constructii pe timpul iernii.

„Rata somajului masurata de Biroul International al Muncii se situa la 7,3% in luna iulie. Nu intrevedem o accelerare a angajarilor in industrie care sa compenseze diminuarea ocuparii in celelalte sectoare. Explicatia este cererea mai slaba de produse manufacturate romanesti venita din Zona Euro. Ca urmare, anticipam cresterea ratei somajului peste 7,5% la sfarsitul anului”, a precizat economistul-sef al UniCredit Tiriac Bank, Dan Bucsa (foto).

In schimb, economistul-sef de la ING Bank, Nicolaie Alexandru-Chideschiuc, estimeaza o rata a somajului masurata de Biroul International al Muncii de 7,1%.

Pe de alta parte, analistii Volksbank Romania se asteapta la o rata a somajului de 4,8% - 5% la final de an, dar masurata in functie de sistemul Agentiei Nationala pentru Ocuparea Fortei de Munca.

„Ne asteptam ca rata somajului sa se mentina in jurul valorii actuale, existand riscul sa inregistreze si o usoara crestere in lunile urmatoare ca urmare a impactului sezonier din servicii, deoarece scaderea gradului de ocupare din servicii in perioada de iarna nu va fi absorbita de economie, care va continua sa inregistreze o crestere anemica pana la sfarsitul anului”, a explicat Melania Hancila.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri