4 / 5

Cum vede Alico reforma din Sanatate

In prezent, Romania este insa departe de o reforma legislativa cu impact real asupra sistemului de sanatate, este de parere seful Alico, in conditiile in care piata de asigurari private de sanatate se afla intr-un stadiu incipient de dezvoltare - 0,95% ca pondere in clasa asigurarilor de viata la 30 iunie 2011 -, desi subscrierile in acest sector s-au dublat in ultimul an.

"Noua reforma in sanatate ar trebui sa ofere un pachet minim de servicii medicale celor care nu-si permit asigurari voluntare de sanatate si care au venituri mai mici de 2.000 lei pe luna. Pentru populatia cu venituri de peste 2.000 lei, reforma ar trebui sa prevada conditii fiscale favorabile, astfel incat sa isi poata cumpara acest pachet minim", a declarat Theodor Alexandrescu (foto), CEO Alico Romania, pentru Wall-Street.ro.

Reforma presupune eliminarea monopolului Casei Nationale de Asigurari de Sanatate (CNAS), in procesul de decontare cu spi­talele, prin privatizare si definirea unui pachet minim de servicii medicale, care ar impulsiona afacerile clinicilor si ale asiguratorilor.

O parte din banii administrati de CNAS ar trebui sa fie administrati de case private de asigurari de sanatate, este de parere seful Alico. S-ar crea, astfel, un model similar cu cel al pensiilor private obligatorii, iar privatizarea partiala sau totala a CNAS si definirea unui pachet minim de servicii medicale a reprezenta solutii pentru dezvoltarea pietei.

Ca urmare, o parte din con­tri­bu­tiile anuale obligatorii (4 miliarde de euro anual), ar urma sa fie virate catre com­paniile private de asigurari, iar fie­care contribuabil sa poata sa-si aleaga firma in functie de anumite criterii de calitate sau preferinte. De altfel, dupa 1990, toti ministrii Sanatatii a mentionat cuvantul "reforma" sau "pachet de servicii medicale de baza", dar de fiecare data masurile propuse au esuat lamentabil si chiar au inrautatit situatia din sistemul medical.

"Interventia sistemului privat in mecanismul decontarii ar insemna nu numai un transfer de fonduri dintr-un cont in altul, ci ar avea si un impact major asupra modului de evaluare a spitalelor, a medicilor, precum si in fixarea bazelor de tarifare care, in prezent, sunt stabilite empiric si nu, de exemplu, pe baza riscului de morbiditate", a declarat Theodor Alexandrescu.

Totodata, trebuie avut in vedere ca doar deductibilitatea, partiala sau totala, nu va rezolva complet problema asigurarilor medicale, dar ar creste nivelul contributiilor voluntare si poate oferi un start pentru investitii pe acest segment, atat din punct de vedere al furnizorilor de servicii medicale, cat si al asiguratorilor, apreciaza seful Alico.

Pe langa deductibilitate, ar trebui rezolvata si problema subfinantarii sistemului public de sanatate. Astazi, cele mai mari centre de consum din Sanatate raman spitalele si medicamentele. Medicatia se face haotic in Romania pentru ca nu exista niste ghiduri terapeutice. Ghidul terapeutic, elaborat de societatile medicale de profil, ofera o baza minima pentru un tratament, prin care consumul de medicamente se poate optimiza dat fiind ca trebuie sa urmeze un protocol. Toate lucrurile acestea trebuie sa respecte o standardizare si un control.

„O administrare privata ar conduce la o eficientizare a acestor cheltuieli, dar nu ar rezolva problema de subfinantare. Chiar daca se cheltuie tot mai multi bani pe actul medical, acesti bani raman insuficienti, iar calitatea actului medical pe care oamenii il primesc este mult redusa. Motivul este ca nu exista un control al calitatii, din punct de vedere al contributorului sau al celor cu care se face decontarea. Aceasta competitie care va aparea intre casele private de asigurari si casa nationala va duce la cresterea calitatii”, precizeaza Theodor Alexandrescu.

O alta masura care ar trebui sa deschida piata asigurarilor de sanatate este posibilitatea decontarii directe cu institutiile medicale de stat. In prezent, majoritatea asigurarilor de sanatate ofera decontarea cu indemnizatie prin care asiguratul primeste o suma de bani stabilita in contract pe care o poate utiliza pentru a achita serviciile medicale de care a beneficiat. Alico Asigurari este intr-o continua cercetare a pietei pentru a evalua conditiile de tratament din clinici.

"Toate aceste masuri au ca scop final cresterea calitatii actului medical pentru populatie si eficientizarea fluxului de bani din sistemul medical", conchide Theodor Alexandrescu.


Inapoi la articol

Setari Cookie-uri