4 / 5

1. Riscul de tara

Desi se spera ca anul 2011 sa fie un an al revenirii economice pentru economia globala, chiar daca timida, finalul anului a determinat multe agentii de monitorizare si analisti financiari sa-si reduca drastic previziunile privind cresterea economica pentru intregul an.

Mai mult, in ultimul trimestru al anului 2011, atentia investitorilor si a agentiilor de rating s-a mutat in zona Europei de Est. Astfel, in viitor, reducerea ratingului de tara al Ungariei este posibil sa afecteze, pe langa valoarea activelor fondurilor de pensii locale, riscul de tara al Romaniei, si va determina cresterea costurilor de imprumut, mai ales pe pietele externe, unde perceptia investitorilor se formeaza si pe zone geografice.

Un risc de tara crescut poate duce la o volatilitate crescuta a pietei de capital si la o slabire a cursului valutar. Reevaluarea activelor in moneda straina poate duce la cresterea volatilitatii capitalurilor si ar face finantarea externa mai scumpa si mai volatila pentru toate institutiile financiare.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri