4 / 9

Iesirile de capital si comprimarea investitiilor straine directe

In mod normal, iesirile de bani dintr-o tara duc inexorabil la deprecierea monedei nationale, iar intrarile de capital apreciaza cursul.

In cazul Romaniei, cursul de schimb a fost relativ stabil din trimestrul 2 al anului 2009, in pofida faptului ca investitiile straine directe au secat si nu au fost nici mari investitii de portofoliu.

"Toti banii care au intrat au fost de la FMI, Comisia Europeana, ceva fonduri europene in special pe partea de agricultura si niste eurobond-uri ale statului. Dar investitori care sa vina sa sustina moneda nu prea au fost, iar pe partea de investitii directe nici nu mai vorbim”, a spus Vlad Muscalu.

Investitiile straine directe au totalizat in luna ianuarie din acest an doar 23 de milioane de euro, in scadere drastica fata de aceeasi luna din 2011, cand s-a inregistrat un flux de 376 milioane de euro, potrivit datelor Bancii Nationale a Romaniei (BNR).

In aceste conditii, investitiile straine directe atrase de Romania se inscriu si in acest an pe un trend descendent, dupa ce in 2011 s-a inregistrat un minim al ultimilor noua ani, cu un volum de 1,9 miliarde de euro.

Economistul ING crede ca este prematur sa ne dam seama daca recenta depreciere a leului a fost cauzata de iesiri de capital.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri