4 / 8

Ce pensie va asigura contributia virata catre fondurile de pensii private?

"Sistemul de pensii private din Romania este de tip "contributii definite" si garanteaza participantilor faptul ca nu vor primi la varsta pensionarii sume mai mici decat cele contribuite (garantia absoluta a contributiilor nete) plus un randament minim (calculat in functie de media pietei). Avand in vedere atat experienta internationala a sistemelor similare, cat si rezultatele de pana acum, este previzibil ca sistemul de pensii private sa furnizeze participantilor rate de inlocuire (adica raport pensie / salariu sau pensie / contributie) superioare celor obtinute din sistemul public de pensii", spune Mihai Bobocea.

In acelasi timp, legislatia prevede doar o tranzitie partiala la un sistem privat: cea mai mare parte a contributiilor merge in prezent si va merge si in viitor tot in sistemul public, de tip redistributiv (pay-as-you-go). In prezent, din CAS total (angajator + angajat) de 31,3 puncte procentuale din salariul brut, doar 3,5 procente merg la fondurile private (cota va ajunge la 6% in 2016), restul ramanand in sistemul public de pensii.

Un studiu recent realizat de Expert Forum, face o serie de estimari privind valoarea pensiilor din 2032, ca rata de inlocuire a salariului mediu brut. Din aceste estimari, in 2032 pensia medie va reprezenta 34% din salariul brut de la acel moment (24% din pilonul I public +10% din pilonul II), in conditiile in care se pastreaza prevederile legale in vigoare. Studiul este publicat aici.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri