4 / 8

Scenariul utopic: Ar putea Romania sa ajunga sa renunte la monede si bancnote?

Initial aparuta in Israel, ideea eliminarii monedelor si bancnotelor fizice din economie a fost dezbatuta si in cadrul evenimentului organizat de Wall-Street.ro. Chestionat cu privire la sansele de reusita ale unui asemenea proiect, poate chiar si in Romania, Lucian Croitoru, consilierul guvernatorului BNR, s-a aratat reticent, adaugand ca o parte din romani ar prefera chiar instituirea unui etalon de aur.


“Este greu de crezut ca in Romania am putea sa implementam ideea de eliminare a monedei fizice. Lumea ar accepta cu greu aceasta situatie, ba chiar la un moment dat un profesor m-a abordat cerandu-mi sa implementam un leu de aur, pentru ca romanul sa il simta in palma si pentru ca increderea in economie sa creasca”, a declarat Croitoru.


In Israel, guvernul a autorizat infiintarea unei comisii care sa analizeze diferite metode pentru eliminarea cash-ului din economie.


Discutii despre eliminarea bancnotelor si monedelor au existat si in Suedia, potrivit publicatiei britanice Daily Mail. In majoritatea oraselor din Suedia plata biletelor pentru transportul in comun nu se mai poate face cu cash, acestea fiind achizitionate prin intermediul telefoanelor mobile, in vreme ce chiar si bisericile accepta donatii prin intermediul cardurilor bancare.Consilierul BNR a mai adaugat ca Romania nu se poate compara cu Israelul la nivel de dezvoltare a economiei si mentalitate.


„Daca privim unele zone rurale din perspectiva dezvoltarii infrastructurii bancare si a mentalitatii financiare, suntem cu 60-100 de ani in urma. Din acest motiv nu cred ca intr-un orizont scurt de timp am putea sa luam in considerare un plan similar celui din Israel”, a mentionat Lucian Croitoru.

Nu renuntam complet la moneda nationala, dar leul incepe sa „dispara” cand vine vorba de micile tranzactii zilnice


Chiar daca suntem inca departe de tarile dezvoltate din vestul Europei la acest capitol, din ce in ce mai multi romani renunta la monede si bancnote cand vine vorba de micile tranzactii zilnice. “Vinovate” sunt cardurile contactless, care permit efectuarea tranzactiilor prin simpla apropiere de un cititor, posesorii acestora nefiind nevoiti sa le mai cedeze unui casier sau sa mai introduca PIN-ul daca suma nu depaseste 100 lei.


Ne asteptam ca in 2014 piata de carduri contactless sa se dubleze - Ciprian Nicolae, BRD


“In prezent, in Romania, exista 200.000 de carduri contactless si 5.000 de POS-uri care se bazeaza pe aceasta tehnologie. Pe plan local suntem in crestere si ne asteptam ca in 2014 aceasta piata sa se dubleze atat din punct de vedere al implementarii infrastructurii la nivelul comerciantilor cat si din punct de vedere al numarului de carduri emise”, a declarat Ciprian Nicolae (foto).


Potrivit analizelor facute in piata de catre BRD, utilizatorii activi de carduri contacless fac cel putin o tranzactie pe zi.


“Circa 88% din tranzactii se fac in sectorul de transport in comun, iar restul sunt impartite intre industria fast-food, farmacii, supermarket-uri si alti mici comercianti”, a mai adaugat reprezentantul BRD.


In Europa exista in momentul de fata peste un milion de POS-uri contactless, prin intermediul carora se fac 360 milioane de plati. Cele mai multe estimari indica faptul ca pana in 2017 jumatate din POS-urile din Europa vor folosi tehnologia contactless.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri