3 / 8

Depozitele bancare: economisim in lei sau euro?

2014 va fi marcat de un mediu cu dobanzi mici atat in lei cat si in euro, ceea ce din perspectiva persoanelor care vor sa economiseasca nu este o veste prea buna. La final de 2013, bancile din piata romaneasca ofereau in cel mai bun caz dobanzi de circa 5% la depozitele in lei si de pana in 3% la euro.


Totusi, in medie, un depozit in lei este rasplatit cu o dobanda de pana in 4%, iar unul in euro de 2-2,5%. Daca introducem in ecuatie si rata inflatiei, care a scazut totusi sub 2% pe final de an, dar si impozitul pe castiguri - de 16% - o sa vedem ca in cel mai fericit caz ne conservam banii si nu putem spune ca ii inmultim.


Anul 2014 ar putea aduce dobanzi si mai mici, in contextul in care analistii se asteapta ca tendinta de relaxare monetara inceputa la jumatatea lui 2013 de BNR sa continue. Banca centrala a taiat de nu mai putin de 4 ori dobanda cheie, coborand-o de la 5,25% la 4%. Impactul acestei decizii s-a vazut in dobanzile la depozite, dar si in cele la credite care au inceput si ele sa scada usor.


In ceea ce priveste dobanda cheie a BCE, care se afla in prezent la minimul istoric de 0,25%, sansele sa creasca sunt minime, ceea ce inseamna ca dobanzile la depozitele in euro vor ramane jos.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri