4 / 8

Bursa romaneasca, o sabie cu doua taisuri

Actiunile companiilor romanesti vor avea de infruntat un an mult mai dificil decat 2013, in conditiile in care alegerile prezidentiale si europarlamentare vor genera fara indoiala incertitudine politica la nivel local, iar programul de stimuli financiari aplicat de Rezerva Federala americana (FED) in anii de criza va fi redus sau chiar oprit.

De cealalta parte insa, pe Bursa de la Bucuresti (BVB) este asteptata o noua serie de listari, incluzand companii de stat precum Hidroelectrica, Electrica sau CE Oltenia, in vreme ce principalii indici ai pietei locale inca mai au de recuperat cresteri importante pana sa ajunga la niveluri similare celor inregistrate pe plan extern, astfel ca premisele unor cresteri nu lipsesc.

Daca luam in considerare faptul ca maximul indicelui BET de dinainte de criza s-a situat in jurul valorii de 10,800 de puncte (cu circa 70% mai sus decat valorile curente) si adaugam observatia ca anul acesta (n.red. 2013) indicii pietei de actiuni din SUA a inregistrat noi maxime absolute este de asteptat ca traiectoria generala sa fie una ascendenta”, este de parere Ovidiu Dumitrescu, directorul general adjunct al case de brokeraj Tradeville.

Nu la fel de optimisti sunt insa analistii XTB Romania, care considera ca presiunea externa va duce la scaderi in piata romaneasca de actiuni.

La finalul anului 2014, BET ar putea fi cu 7,5% sub palierul de la inceputul lui ianuarie. Estimarea are la baza faptul ca, daca anul 2013 a fost al investitorilor, 2014 se anunta a fi anul speculatorilor, al celor care sunt pregatiti sa isi asume riscuri si sa puna in practica intrari si iesiri rapide. Principalul factor determinat al acestor evolutii tine de contextul extern. Daca politica monetara a unor banci centrale a ieftinit finantarea pana la niveluri la care asumarea de riscuri in pietele de capital sa para foarte atractiva, aceasta tendinta se poate inversa in SUA anul viitor”, considera Claudiu Cazacu, seful departamentului de analiza al XTB Romania.

In concluzie, investitorii romani se pot astepta la un inceput de an pozitiv, asa cum s-a intamplat mai mereu in ultimul deceniu, urmand ca dupa perioada anuntarii dividendelor (primavara), piata sa penduleze intre influenta evenimentelor locale (listari, alegeri) si felul in care FED si Banca Centrala Europeana isi vor desfasura politicile monetare si de stimuli financiari.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri