2 / 8

"Pentru despagubiri, asiguratorii trebuie sa revina la tarifele de acum 5 ani".

Piata de asigurari a suferit o scadere puternica acum 5 ani de circa 50%, din care in 2013 s-a recuperat 15%. Si in acest an, trendul continua sa fie pe crestere, in contextul in care tariful mediu la politele RCA a avansat cu 7% in primele trei luni ale acestei an, a declarat Albin Biro, membru neexecutiv in conducerea ASF.


"Criza a avut un efect pozitiv din punct de vedere al activitatii asigurarilor. S-a trecut de la cresterea in cantitate, adica a volumului de prime la calitate. La ora actuala societatile in majoritatea lor se concentreaza pe profit, ceea ce este un lucru bun si indica si o satisfactie mai buna a clientilor. Nu cred ca se poate face profit daca clientii nu au incredere in compania respectiva", a spus Albin Biro (foto). El a precizat ca piata asigurarilor nu a avut prea mult de suferit din prisma rezultatelor. Un element pozitiv important este majorarea capitalurilor companiilor, cu 400 mil. euro in 2013.


Albin Biro a mai aratat ca in primul trimestru din acest an s-a inregistrat o scadere a numarului petitiilor si reclamatiilor. "Este de remarcat ca, dupa cativa ani de crestere, tendinta este de reducere.", a adaugat oficialul ASF. Un alt element pozitiv, in opinia lui Albin Biro, a fost reprezentat de cresterea tarifelor la RCA, in medie cu 7% in acest an.


"Aceste majorari sunt necesare si pentru acoperirea reducerilor din 2013. Aici stim foarte bine ca pentru a ajunge resursele atat din punct de vedere al platilor cat si al despagubirilor ar trebui sa revenim macar la acele tarife care au existat acum 5-7 sapte, altfel intotdeauna vom avea clienti care nu sunt satisfacuti de prestatia pietei.", a mentionat Albin Biro.


Printre nerealizarile din domeniu, oficialul ASF a mentionat ca "nici acum nu am reusit (ASF - n.r.) sa liberalizam, sa admitem pe cale legala instrumentarea daunelor de catre terti, adica sa externalizam aceste servicii. Problema cu PAID-ul este foarte departe ca macar in principiu sa fie rezolvata. Modificarea legislativa de anul trecut privind PAID-ul a avut efecte negative. De asemenea, exista problema calitatii reasigurarilor, a inventiilor in acest domeniu si in seriozitatea sau rating-ul societatilor de reasigurare. Se mentine problema asigurarilor de viata, locuinte si a CASCO. Spun problema pentru ca cele trei clase reprezenta totusi o piata sanatoasa; procentul lor este problema, nu vrea sa se ridice peste 15%.", a spus Albin Biro.


El a adaugat ca in 2001-2002 cota de piata a celor trei clase de asigurare se afla undeva la 7% din totalul subscrierilor de polite, "ceea ce reprezinta fidel forta de cumparare a societatii romanesti, a clasei de mijloc care in ultimii ani s-a subtiat foarte mult".

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri