4 / 7

Negarea unui mod de a economisi

Din cauza obisnuintei pe termen lung a populatiei cu plata pensiei din sistemul public, societatea romaneasca nu are inca experienta necesara privind planificarea individuala a veniturilor pe termen lung in vederea asigurarii unui nivel de trai adecvat la batranete.


Studiul Financial Literacy Survey Romania (Mai 2010), realizat in baza datelor culese de Institutul de Economie Mondiala, a evidentiat ca o mare parte din populatie are dificultati in intelegerea problematicilor legate de bani, afectand capacitatea de administrare a acestora pe termen lung, in conditiile existentei unei corelatii intre nivelul de cunostinte financiare, modernitatea individului, a comunitatii si nivelul veniturilor obtinute.


Din analiza situatiei veniturilor si a cheltuielilor medii in Romania, rezulta ca, raportat la intreaga populatie (din mediul urban si rural), acestea raman in continuare scazute. Prin urmare, este de inteles lipsa apetitului pentru investire sau a planificarii financiare pe termen lung, in conditiile in care o persoana are un venit mediu lunar mai mic de 200 de euro.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri