2 / 6

Regatul Unit al Marii Britanii si al Irlandei de N.

Sistemul de pensii din Marea Britanie are trei componente: pensia publica, de baza asigurata de contributii la sistemul de asigurari nationale; a doua pensie de stat (S2P) raportata la venituri, pensiile private ocupationale, finantate si schemele de pensii individuale care joaca un rol important in sistemul de pensii. Angajati pot opta pentru S2P sau pentru o pensie privata finantata, marea majoritate orientandu-se spre a doua optiune. Un tip de ajutor special, legat de venit este indreptat spre pensionarii saraci.


Riscuri: in pofida reformelor, Marea Britanie inregistreaza una dintre cele mai mici pensii statutare din UE27. Adecvarea generala a pensiilor depinde in mod crucial de proviziile facute la pensiile private la care isi permit sa contribuie categoriile cu venituri medii spre ridicate. Procentul angajatilor care contribuie in 2012 la o pensie privata este de sub 60% (Comisia Europeanã, 2010, Joined Report on Pensions).


In acest sens, riscurile tin mai cu seama de riscul cresterii ratelor saraciei pentru populatia in varsta. Marea Britanie trebuie sa optimizeze metodele de testare eficienta a categoriile vulnerabile si sa incurajeze economisirea privata.


Shutterstock / Big Ben

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri