4 / 6

Suedia

Din 1999, sistemul public de asigurare sociala contine trei parti: pensia raportata la venit intemeiata pe o schema de contributie notional definita - NDC (este indexata in functie de venit, iar sustenabilitatea acesteia este recalculata in fiecare an); pensia premium complet finantata printr-o schema de contributii definite; pensia garantata bazata pe un minimum de beneficii definite, finantate din taxe generale.


In primele doua tipuri de pensii, rata de contributie este fixata la 18.5% din veniturile brute. Sistemul public de pensii este complementat de schemele private, ocupationale bazate pe definirea contributiilor. Mai mult de 90% din angajati sunt asigurati prin pensii ocupationale stabilite prin aranjamente colective.


Riscuri: riscurile Suediei sunt relativ mici pe termen lung si includ cu precadere declinul ratei nete de inlocuire de la 65% din salariu in 2008 la 48.2% in 2048. Acest declin va afecta cohortele tinere care vor primi pensii mai mici ca procent din salariul obtinut pe timpul vietii active. Cu toate acestea, avand in vedere ca nevoia de consolidare pe termen lung va fi moderata, iar sustenabilitatea financiara a Suediei este stabila, sistemul de securitate sociala nu va avea prea mult de suferit.


Shutterstock / Stockholm, Suedia

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri