5 / 6

Concluzii

Un nivel necontrolat al daunalitatii pe linia asigurarilor obligatorii de raspundere civila auto genereaza turbulente semnificative pentru intregul sistem de asigurari, din cauza ponderei importante pe care o detin politele RCA in piata romaneasca de profil. Evolutia daunelor din primele sase luni ale acestui an intareste si mai mult aceasta afirmatie. La nivel de piata RCA, dauna medie platita a urcat cu 16%, pana la 6.894 de lei, de la 5.933 de lei in S1 2013.


Valoarea despagubirilor platite a fost in crestere, ajungand la 1 miliard lei (+5%). De asemenea, despagubirile pentru vatamari corporale si deces reprezinta 27% din valoarea despagubirilor totale platite de asiguratorii RCA romani in prima jumatate a acestui an (277,06 milioane lei), inregistrand o crestere cu 70% fata de perioada similara din 2013. Mai mult de doua treimi (70%) din despagubirile platite reprezinta daune morale (nepatrimoniale).


Desi asiguratorii si-au eficientizat procesele de business in ultimii ani, costurile ridicate cu despagubirile, in special cele legate de vatamarile corporale, arata ca profitabilitatea pe segmentul RCA este departe de a fi atinsa si este nevoie de eforturi sustinute din partea jucatorilor din piata pentru a aduce echilibrul pe acest segment de business.


Analiza a fost efectuata in baza datelor furnizate de asociatiile asiguratorilor de profil din mai multe tari europene, pentru anii 2012, 2013 si 2014. Tarile care au furnizat informatii sunt: Cipru, Marea Britanie, Turcia, Belgia, Italia, Polonia, Croatia, Letonia si Ungaria. Nu toate tarile enumerate anterior au furnizat toate datele solicitate pentru anul 2013 si, de aceea, nu au fost incluse in comparatia anumitor indicatori. Cifrele referitoare la piata din Romania sunt extrase din rapoartele publicate de ASF.


Shutterstock / accident auto

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri