3 / 11

Lectia 3: Forma nu creeaza substanta - nu imediat

Existenta legilor, regulamentelor si instituțiilor armonizate formal nu garanteaza o infrastructura de afaceri eficienta. Ineficientele structurale la nivel national limiteaza eficacitatea initiativelor individuale.


Pentru a-si asigura rolul economic de alocare a resurselor catre activitati generatoare de valoare in Romania, bancile trebuie sa acopere, in prezent, pe propria lor cheltuiala, lipsa de maturitate a pietei si slaba infrastructura publica in ceea ce priveste datele si studiile sectoriale, analizele si prognozele, digitalizarea informatiilor publice - esentiale pentru a asigura o alocare eficienta a finantarii si o elaborarea politicilor si interventiilor publice.


In plus, pentru a deservi din nou pietele, bancile trebuie sa se ocupe de o serie de ineficiente structurale la nivel national care, pentru a fi solutionate, necesita actiunea convergenta a tuturor partilor interesate, precum:

  • absenta unei scale mari a pietei (din cauza bancarizarii scazute, concentrarii ridicate a cresterii si bunastarii si prevalentei economiei subterane);
  • abuzuri in cazul corporatiilor cu privire la cazurile de insolventa si absenta legilor privind insolventa persoanelor private;
  • povara administrativa excesiva, si
  • un nivel scazut de coerenta si predictibilitate fiscala si legala

Economii / Shutterstock

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri