1 / 7

Masurile anuntate recent nu se bazeaza pe realitati economice

Potrivit membrilor RBL, introducerea de masuri fiscale netestate, complicate si greu de aplicat pune in pericol stabilitatea economica a tarii si ameninta coeziunea sociala. In plus, masurile anuntate de Guvern in ultimele luni, nu par a se baza in niciun fel pe realitati economice.


“Romania are deja cel mai fragil buget din Uniunea Europeana (UE), cu o pondere a veniturilor in PIB de aproximativ 25%, la peste 15 puncte procentuale fata de media UE si la 10 puncte procentuale de media statelor UE din Europa centrala (Ungaria, 38%, Croatia, 37%, Cehia si Polonia, cate 35% din PIB). In 2018, bugetul va pierde atat fluxurile de numerar prin neretinerea la sursa a impozitului pe venit, precum si circa 1,4% din PIB, conform estimarii FMI, rezultate din reducerea cotelor de impunere la 0% si 10%, prin introducerea impozitului pe venitul global al unei gospodarii”, a subliniat Dragos Neacsu.


El a reamintit si de recomandarea FMI, privind incadrarea intr-un deficit de 1,5% din PIB pe termen mediu, in conditiile in care institutia estimeaza un deficit de 3,7% din PIB pentru acest an si de 3,9% pentru anul viitor, insa doar pe baza masurilor adoptate pana in prezent.


sursa foto: Andrey Popov / Shutterstock.com

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri