2 / 7

Daniel Anghel: In niciun stat european nu s-a renuntat la retinerea la sursa

Sistemul de impozitare a gospodariilor este valabil doar in sase state europene, dar nici acolo nu s-a renuntat la retinerea la sursa, spune Daniel Anghel.


“Din 28 de state ale Uniunii Europene, doar in sase exista conceptul de impozit pe gospodarie, dar in toate tarile angajatorul retine impozitul pe salariu si il vireaza la stat. Ori, in Romania, proiectul presupune renuntarea la retinerea la sursa si plata anuala, in doua transe, a impozitului pe venit direct de catre contribuabil”, a explicat Anghel, care a adaugat ca, din perspectiva conformarii voluntare, Romania mai are de facut cativa pasi.


El a facut si o comparatie cu sistemul american, unde se discuta de multa vreme renuntarea la impozitarea globala din cauza complexitatii. Acolo ghidul de informare a contribuabililor are 100 de pagini, costul de administrare este foarte mare, iar Fiscul american are peste 100.000 de angajati. In plus, membrii familiei sunt impozitati separat, dar pot opta pentru o declaratie comuna.


In aceste conditii, Daniel Anghel considera studiul de impact absolut necesar.


“Ne dorim sa existe un studiu de impact care sa denote foarte clar avantajele sau dezavantajele noului sistem”, a explicat Anghel.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri