6 / 7

Dan Manolescu: Propunem infiintarea unei subcategorii a profesiei de consultant, aceea de consilier fiscal

Guvernul sustine ca va avea nevoie de 35.000 de consultanti fiscali pentru a implementa noul sistem de impozitare, dar in prezent exista doar 4.100 de consultanti activi. In aceste conditii, Camera Consultantilor Fiscali propune introducerea subcategoriei “consilieri fiscali”.

Acestia urmeaza sa fie specializati exclusiv pe impozitul pe venit, pentru ca aria fiscala este mult mai complexa si respectivii nu ar avea nevoie de expertiza pe toate domeniile.

“Poate ca aceasta ar fi o modalitate sa putem creste numarul acestor consultanti. La momentul actual, sunt inregistrati aproximativ 5.500 de consultanti fiscali si 460 de companii. Dintre cosultanti, sunt activi 4.100. Din acestia, nu toti vor fi disponibili sa ofere asistenta pentru gospodarii, pentru ca multi sunt angajati in diverse companii”, a declarat presedintele Camerei Consultantilor Fiscali, Dan Manolescu.

Mai mult, majoritatea consultantilor sunt concentrati in Bucuresti, respectiv peste 2.700, si sunt judete, precum Caras – Severin sau Salaj unde sunt 7 – 8 consultanti.

Veniturile de 10.000 de lei lunar pe care urmeaza sa le incaseze consultantii, nerealiste

Manolescu a vorbit si depre veniturile pe care urmeaza sa le incaseze consultantii pentru activitatea prestata in cadrul impozitarii gospodariilor, respectiv 10.000 de lei lunar, suma pe care o considera nerealista in conditiile in care, in prezent, un consultant castiga, in medie, cel mult 5.000 de lei brut lunar.

Totodata, el se intreaba cum vor fi acesti consultanti platiti de la bugetul de stat, cand peste tot in lume consultantul este platit de contribuabil.

In aceste conditii, Manolescu a declarant ca, anul acesta, Camera Consultantilor Fiscali va organiza doua concursuri de atestate a consultantilor fiscali, in loc de unul in mod traditional, pentru a da ocazia la cat mai multe personane sa intre in aceasta profesie, insa a dat asigurari ca se va mentine ridicat standardul de obtinere a atestatului, pentru ca profesia vine cu foarte multa raspundere si implicare.

Totodata, el mai spune ca probabilitatea de a obtine un numar atat de mare de consultanti, intr-un timp atat de scurt, este redusa, iar “orice idee de amanare este binevenita”.

Mai mult, Manolescu, care a lucrat la noul Cod Fiscal din postura de secretar de stat in Ministerul Finantelor Publice, este de parere ca daca se doreste acordarea unor avantaje contribuabililor cu venituri mici, largirea sistemului de deduceri, exista aceasta posibilitate si in sistemul actual, in baza Codului Fiscal.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri