3 / 7

Angela Rosca: Daca se implementeaza noul sistem, cred ca la jumatatea anului 2018 apare o contrapondere

Noul sistem de impozitare are o problema de sustenabilitate, cel putin pentru 2018, cand nu vor intra deloc bani la buget din impozitul pe venit, dar si pe mai departe, sustine Angela Rosca, reprezentanta Romanian Business Leaders in cadrul intalnirii organizata de CDR.


“Anticiparea mea personala este ca 2018 va fi un an greu (si din perspectiva introducerii impozitului pe gospodarie –n.r.) si va fi anul in care, daca se implementeaza acest sistem, la jumatatea anului apare o contrapondere undeva”, a precizat Angela Rosca.


Potrivit proiectului, anul viitor la bugetul de stat nu se vor incasa deloc venituri din impozitul pe venit, avand in vedere ca primele plati se vor face abia dupa 25 mai 2019.

Cum se va acoperi golul din buget in 2018?


In concluzie, bugetul va avea un minus la venituri de circa 27 de miliarde de lei (suma incasata la buget in 2016 din impozitul pe venit), a explicat Angela Rosca.


Mai mult, ea a reamintit calculele Fondului Monetar International (FMI) referitoare la impactul reducerii cotei unice de impozitare pe venit de la 16% la 10%, din care reiese un minus de 12,2 miliarde de lei.


“Legat de 2018, pentru ca se elimina retinerea la sursa, vom priva bugetul de stat de acesti 27 de miliarde de lei, iar o parte nu vor mai fi incasati nicodata, respectiv cei 12,2 miliarde de lei. Cat despre restul, ramane de vazut cat se va incasa, avand in vedere ca va fi la latitudinea fiecarei gospodarii sa isi plateasca impozitul daca mai are bani”, a subliniat Angela Rosca.


La toate acestea se adauga si costurile administrarii acestui nou sistem, dar si costurile pe care la va implica majorarea salariilor in sectorul bugetar, fara restructurare si fara calcule de productivitate.


In aceste conditii, ea se teme ca golul creat la buget de introducerea acestui sistem va fi acoperit din impozitul progresiv, din controale fiscale foarte agresive, care vor aduce bani la buget chiar si temporar, sau din introducerea de noi taxe.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri