4 / 7

Ruxandra Jianu: Deducerile acordate in noul sistem nu vor determina reducerea evaziunii fiscale

Deducerile pe care noul sistem de impozitare le va contine, potrivit proiectului anuntat, nu vor determina reducerea evaziunii fiscal, pentru ca multe dintre ele provin din zona fiscalizata. In plus, limita de suma este foarte redusa, a declarat Ruxandra Jianu, reprezentanta AOAR in cadrul intalnirii.

“Unul din avantajele mediatizate ar consta in faptul ca va lupta impotriva evaziunii prind acordarea de deduceri. Dar 90% dintre ele provin din zone oricum fiscalizate si pana acum: asigurari pentru casa si masina, scoli si gradinite, dar sumele sunt foarte mici - 2.000 de lei pe persoana. Putem obtine aceasta suma din doua facturi la intretinere si RCA-ul la masina”, a explicat Ruxandra Jianu.

O alta problema identificata de reprezentanta AOAR consta in faptul ca ANAF are deja probleme de personal in zona de mare evaziune, iar odata cu introducerea noului sistem va trebui sa aloce resurse importante de personal si pentru verificarea celor 7 milioane de gospodarii, in conditiile in care, in prezent, impozitarea persoanelor fizice prin retinere la sursa nu presupune niciun efort din partea Fiscului.

In opinia sa, acest aspect va duce la ingreunarea luptei impotriva evaziunii fiscale, nu la combaterea acestui fenomen.

De asemenea, ea a adus in discutie si aspectul legat de educatia contribuabililor si de faptul ca nu toti vor sti cum sa completeze declaratiile, iar riscul de a gresi va fi foarte mare. In aceste conditii, se pune intrebarea “ce se va intampla cu cei care vor gresi?”.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri