3 / 4

De ce ar fi de data aceasta altfel?

Lucian Croitoru, consilier al guvernatorului BNR, se intreaba intr-o prezentare curajoasa - care nu reprezinta neaparat opinia oficiala a BNR - de ce cred guvernantii ca "de data aceasta ar fi altfel", facand astfel referire la celebra carte a lui Kenneth Rogoff si Carmen M. Reinhart - "This time is Different".


Economistul nu intelege de ce, in pofida numeroaselor opinii din partea analistilor, guvernantii nu iau in calcul riscurile politicilor prociclice, reducand taxele si aplicand majorari de salarii intr-un ciclu de expansiune solida, adica exact ceea ce se intampla in prezent in economia romaneasca.


Croitoru vede doua explicatii pentru acest comportament nesabuit:


Prima tine de atingerea unor scopuri politice si da nastere cinismului fiscal, in sensul ca guvernantii de la acest moment cred ca sarcina rezolvarii dezechilibrelor va pica in carca Guvernului viitor. Acest scenariu este incurajat de o democratie cu institutii slabe, precizeaza Croitoru, fara sa isi asume o asumptie despre scenariul in care suntem cu adevarat.


A doua explicatie este cea in care Guvernul crede ca poate evita efectele daunatoare ale politicilor prociclice, virand chiar inainte de intrarea in recesiune catre o serie de masuri anticiclice. In opinia lui Croitoru, acest demers este aproape imposibil sau are sanse minime de reusita.


"Exista partide si coalitii care vor sa-si maximizeze pe termen lung cota politica, asa ca decid sa guverneze in general doar in perioadele de expansiune economica si chiar le amplifica prin politici prociclice", atrage atentia consilierul BNR, fara sa precizeze daca si actualul partid de guvernamant a facut acest lucru in istoria post-decembrista.


De altfel, el sesizeaza ca formatiunea politica care isi asuma la un moment dat rezolvarea dezechilibrelor, cu o serie de costuri sociale mari, dispare de cele mai multe ori de pe scena politica. Asa s-a intamplat cu PNTCD dupa criza din 1997-1998 sau cu PDL dupa criza financiara, care s-a resimtit in Romania preponderent in 2009-2010.

De ce cade publicul in capcana si nu taxeaza derapajele fiscale?


Raspunsul la aceasta intrebare este simplu in opinia consilierului BNR. Votantii fie uita cine a provocat dezechilibrele, fie nu pot intelege ca efectele economice dintr-o recesiune au radacina in politicile prociclice din perioada de expansiune.


"Urmatoarea noastra recesiune, daca se va intampla foarte repede, ne poate surprinde intr-o situatie anormala, cu dobanzi foarte joase in Romania si in toata Europa [...] Nu vom putea reactiona atunci (BNR prin politica monetara - n.r.) pentru ca politica fiscala este foarte prociclica si va fi prociclica si cand vom intra in recesiune", avertizeaza Croitoru, precizand ca in acest scenariu solutia ar putea fi un proces de Quantitative Easing, asa cum s-a intamplat in Cehia.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri