2 / 10

Mihai Coca-Cozma: In pensii private, trebuie sa iei decizii ora de ora

“Piata pensiilor private a fost intotdeauna de interes pentru noi, inca de la primele discutii despre o reforma a pensiilor in Romania”, spune Mihai Coca-Cozma, director general AIG Fond de Pensii.

Coca-Cozma ocupa pozitia de Chief Operating Officer (Director Operatiuni) la AIG Life Asigurari Romania si in calitate de project leader, a reprezentat compania in diverse foruri in care s-a discutat forma si continutul reformei dar si privind implicarea AIG in proiectul de pensii private.

In martie 2004 a fost infiintata Asociatia pentru Pensiile Administrate Privat din Romania in cadrul careia AIG Life Asigurari Romania este membru fondator.

Au fost cativa ani de discutii pana la aprobarea legislatiei si luarea unor decizii. Tranzitia in iulie 2007 la conducerea administrarii fondului de pensii privat a fost o consecinta fireasca a activitatii desfasurate pana la acel moment.

Cadrul oficial in care au inceput sa fie purtate discutii numeroase despre reforma pensiilor in Romania, cu mai multe componente, administrate public si privat a fost Asociatia pentru Pensiile Administrate Privat din Romania. Aici AIG Life si alte institutii financiare si-au exprimat interesul si s-au implicat in sistemul pensiilor ca oportunitate de afaceri.

Experienta globala a grupului transmisa prin echipe de consultanti AIG prezenti in Romania si modele de implementare care au avut succes in Estul Europei (Polonia) au solidificat informatiile pe care le aveam despre acest domeniu. „Stiam ca vom implementa si in Romania aceleasi standarde de calitate prezente in toate celelalte fonduri de pensii AIG. In acelasi timp, adaptam sistemele si procesele la particularitatii pietei de aici”, declara Mihai Coca-Cozma.

Managerul spune ca implicarea pe piata pensiilor private a fost o decizie luata dupa un studiu de caz aprofundat si dupa discutii nenumarate cu cei din Home Office. AIG are oportunitati de afaceri peste tot in lume si trebuie sa fii foarte persistent, convigator si sa ai o propunere de afacere foarte solida pentru ca altfel nu vei primi aprobarea sa investesi zeci de milioane de euro din banii AIG. „Din acest motiv o privesc cu seriozitate si va asigur ca nu este un pariu. Profesional, provocarea este imensa, este o pozitie cu responsabilitate maxima si reprezinta pasul urmator in cariera mea”, spune Coca-Cozma.

Acesta spune ca volumul de activitate din aceasta perioada este imens, iar timpul este limitat. Intalnirile sunt importante pentru a coordona programul, pentru a delega sarcini si obtine feedback. „In egala masura, sunt foarte importante relatiile pe care le construiesti cu partenerii de distributie. Iar cu siguranta cel mai important aspect este baza de la care pornesti acum construirea unei relatii pe termen lung cu clientii”, mai crede Coca-Cozma.
Executivul de la AIG spune ca in pensii trebuie sa construiesti o companie, referindu-se aici la baza de clienti dar si la partea de operatiuni, intr-un termen foarte scurt 4 – 6 luni. Legislatia in domeniul pensiilor este extrem de precisa iar implicatiile sunt pe termen foarte lung pentru clienti. „Datorita marginilor aproape inexistente administrarea unui fond de pensii se desfasoara in permanenta la limita profitabilitatii. De aceea, partea de operatiuni este extrem de importanta dupa terminarea periodei de aderare initiala”, puncteaza reprezentantul AIG.

Mihai Coca-Cozma apreciaza ca in etapa de aderare initiala iti trebuie capacitatea de a te adapta si a lua decizii ora de ora in functie de provocarile din distributie si cele operationale. In perioada urmatoare partea investitionala devine importanta, dar si cea operationala datorita marginilor foarte mici in care trebuie sa functionezi. „In egala masura sunt importante cunostintele acumulate specifice industriei, abilitatile de management, de dezvoltare a oamenilor si integritatea personala”, spune Coca-Cozma.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri