9 / 10

Damjan Mencej: Ma vad si peste cinci ani in pensii private

Seful companiei Prima Pensie este slovenul Damjan Mencej. Slovenului i s-a propus sa lucreze in domeniul pensiilor in luna aprilie a acestui an. Inainte de aceasta numire, lucrase timp de 5 ani in managementul investitiilor.

“A fost o bucurie sa accept aceasta oportunitate pentru ca a fi manager intr-o companie din domeniul pensiilor private iti da o ocazie unica de a utiliza cunostintele de management al investitiilor, de a lucra cu mari canale de distributie, cu un back-office foarte exigent si astfel de proiecte sunt limitate in timp, fiind campanii, daca vorbim despre fondurile de pensii obligatorii”, spune Mencej.

Actualul sef de la Prima Pensie urmarise evolutia domeniului pensiilor in cadrul misiunilor sale de management de investitii, mai ales pentru ca propria sa munca in managementul investitiilor era mereu legata de Europa Centrala si de Est unde aveau loc reforme ale sistemelor de pensii. “Aceste reforme implica intotdeauna o mare parte din populatie si atrag o publicitate enorma precum si implicarea Guvernului. Este vorba despre proiecte pregatite si monitorizate atent”, explica Mencej.

Pentru sloven, conducerea unei companii de pensii este o mare provocare si implica cunostinte din diferite domenii financiare. Mencej apreciaza ca aceasta industrie combina canalele de distributie a produselor financiare si marketingul produselor asemanatoare cu cele din domeniul asigurarilor de viata, gestionarea activelor si back-office ceea ce seamana cu domeniul fondurilor mutuale. In plus, fondurile de pensii trebuie sa aiba o banca depozitara care sa primeasca si sa pastreze banii si investitiile din fond, explica Mencej.

In opinia sefului de la Prima Pensie, un manager al unei companii de pensii private trebuie sa imbine cunostintele de vanzari de produse financiare si cele legate de procesele care au loc in marile banci. In acest sens, trebuie sa aiba mai ales si experienta in managementul oamenilor.

Damjan Mencej estimeaza ca pensiile private vor atrage cele mai mari cantitati de active si cel mai mare numar de clienti. Fondurile de pensii private din Europa Centrala vor gestiona miliarde de euro in urmatoarele decenii. “Vor fi motorul dezvoltarii economiilor nationale in domenii ca infrastructurile, piata de capital, capitalul de investitii si investitiile imobiliare. Vor duce la cresterea PIB-ului tarilor respective. Cu siguranta ma vad facand parte din acest proces in urmatorii 5 ani”, conchide Mencej.

La 39 de ani, slovenul Damjan Mencej a condus mai multe societati de investitii, printre care KD Investments D.D. Companie de Management al Proprietatii. Anterior functiei de la Bucuresti, de presedinte al companiei Prima Pensie – Fond de Pensii, Damjan Mencej a fost partener si membru al consiliului de administratie al CEE Security Investments Intermediary A.D. din Sofia. A absolvit Facultatea de matematica-fizica din Ljubljana si un MBA in Management Bancar, Piete si Institutii Financiare, Management Strategic.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri