2 / 5

Filipescu: Criza nu va afecta piata locala de M&A

Pentru 2008, oficialii Raiffeisen sunt optimisti in ceea ce priveste dinamica acestui sector si apreciaza ca Romania nu va fi afectata de criza financiara internationala.

“Avem in prezent 5 mandate de M&A pe piata locala, dintre care cel mai mare este in energie. Am finalizat saptamana trecuta cea mai mare tranzactie din asigurari, prin preluarea Asiban de catre Groupama, iar saptamana viitoare vom incheia si achizitia Proton de catre Vodafone", a declarat Ioana Filipescu, directorul general al Raiffeisen Investment Romania.

Banca de investitii a intermediat, de la inceputul anului, tranzactii in valoare 500 milioane de euro, iar aceasta valoare va depasi un miliard de euro in cazul in care se va incheia tranzactia din energie.

Analistii Raiffeisen estimeaza ca zona Europei Centrale si de Est va fi mult mai putin afectata de efectul crizei creditelor ipotecare cu grad mare de risc (subprime) din Statele Unite.

Europa Centrala, de Est si cea de Sud-Est continua sa se gaseasca in topul perspectivelor de crestere, ca urmare a faptului ca nu exista riscul unei recesiuni in aceasta zona.

In mod concret, daca in primele doua luni ale anului numarul tranzactiilor anuntate din SUA a scazut cu 41% fata de aceesi perioada din 2007, in Europa de Vest cu 51%, in Europa Centrala si de Sud-Est eroziunea a fost de doar 18%.

Cu toate aceastea, Ioana Filipescu a spus ca finantarile sunt mai scumpe, iar bancile mai precaute si mult mai selective. “Daca anii trecuti se finantau achizitii cu un levereage de sapte ori mai mare decat EBTIDA, astazi, acest multiplu este si de doua ori mai mic”, a precizat Filipescu.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri