4 / 7

Ce inseamna acest deal pentru Capital Partners

Orice deal are in spate o istorie, mai multi actori cheie, dar mai ales poate oferi indicii despre strategia companiilor implicate in tranzactie. Parteneriatul cu grecii de la Piraeus va ridica banca de investitii Capital Partners la un alt nivel, care poate fi descris prin trei directii strategice noi: extindere regionala, crearea unui fond de investitii si accesul la piata de capital.

In esenta, acordul cu Piraeus este foarte complex, nu e o simpla vanzare a unei participatii in firma, avand mai multe dimensiuni. “Are in primul rind o dimensiune regionala: noi vom deveni centrul regional de investment banking al grupului pentru Europa de Sud Est, din Turcia pana in Ucraina”, spune Doru Lionachescu.

Pana acum, grecii de la Piraeus si-au calibrat resursele pentru atacul pietei de retail banking din Romania, astfel incat elenii tocmai au intrat in clasamentul primilor zece jucatori de pe piata dupa active, cu o cota de 4,1% din piata. In urma acestei mutari, grecii vor ataca zona bancilor de investitii din Romania, unde un alt grup bancar, Raiffeisen International, are o prezenta solida prin divizia sa de investment banking, Raiffeisen Investment AG.

Piraeus Bank Romania a contribuit anul trecut cu 3% la profitul net al grupului, iar in primul trimestru al acestui an aceasta contributie a ajuns la 9%.

Pe de alta parte, afacerile din Romania ale Piraeus Bank Romania au adus anul trecut 22% din profitul obtinut din operatiunile internationale ale grupului, pondere care a crescut la 36% in primul trimestru al acestui an.

Piraeus Bank Romania urmareste in continuare cresterea cotei de piata in functie de active pana la 4,5% la sfarsitul acestui an, de la 4% in martie 2008.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri