4 / 7

Deprecierea va avea efecte pozitive asupra balantei comerciale a Romaniei, dar nu imediat

Basarab Gogoneata, consultant A.T. Kearney Management Consulting si profesor in cadrul ASE, spune ca avansul veniturilor din ultimii ani si popularizarea creditului au determinat o explozie a consumului.

„Romanii au inceput sa-si diversifice gusturile si sa se orienteze spre produse de calitate superioara. Consecinta fireasca a fost cresterea accelerata a importurilor. Acum, deprecierea cursului de schimb aduce inevitabil scumpirea marfurilor din strainatate”, ne-a declarat Gogoneata.

Majoritatea acestora sunt foarte greu de substituit deoarece fie nu sunt produse deloc in Romania, fie calitatea produselor autohtone echivalente este inferioara. „De aceea, elasticitatea la pret a importurilor este mica si importatorii vor transfera in preturi deprecierea leului. Presiunea inflatiei va duce insa la intensificarea concurentei deoarece reducerile de pret nu vor mai putea fi folosite pentru stimularea vanzarilor”, spune Gogoneata.

Consultantul descrie cum canalele de distributie eficiente, economiile de scara si capacitatea de asimilare rapida a semnalelor pietei vor face diferenta dintre importatorii ce vor supravietui fara probleme si cei ce se vor confrunta cu o reducere a marjelor de profit si a perspectivelor de crestere. „In acest moment toate firmele ar trebui sa se gandeasca la optimizarea structurii costurilor si la o un cadru performant de sustinere proactiva a vanzarilor”, afirma consultantul A.T. Kearney.

Pana in prezent majoritatea socurilor au fost de o amploare limitata, iar Reactia la fluctuatii depinde de pozitia firmei ca importator, exportator, debitor in lei sau in valuta, enunta Basarab Gogoneata. „Fluctuatiile mari induc incertitudine si sunt nefavorabile pentru economia Romaniei ce are un grad ridicat de instabilitate politica si o infrastructura slab dezvoltata. Daca turbulentele vor continua putem anticipa din partea firmelor o reducere sau o amanare a proiectelor investitionale de amploare”, adauga consultantul A.T. Kearney, care remarca cum, pentru companiile romanesti de dimensiuni medii, este un moment bun de extindere a operatiunilor in tarile din jur, asa incat expunerea la socuri specifice economiei romanesti sa fie mai mica.

Efecte pozitive vor resimti toti exportatorii romani. Castigatori vor fi mai ales in industriile ce produc bunuri bazate pe folosirea extensiva a resurselor locale, de exemplu industria de exploatare a lemnului sau multinationalele ca Renault pentru care forta de munca romaneasca va deveni mai ieftina.

„Deprecierea va avea efecte pozitive asupra balantei comerciale a Romaniei, dar nu imediat. Un leu mai slab determina costuri mai mici pentru exportatori, dar nu toti vor fi in masura sa transforme acest avantaj intr-o crestere a cotei de piata. Competitivitatea internationala presupune cunostinte avansate de marketing si de management al proceselor de distributie, domenii unde putini exportatori romani exceleaza”, afirma Gogoneata.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri