4 / 5

Bancile-mama au dat 23 mld. euro bancilor romanesti, pe care nu le pot retrage cand vor

Totalul liniilor de creditare atrase de bancile romanesti din strainatate este de 23 miliarde euro si este imposibil juridic, bancar si faptic ca acesti bani sa fie retrasi in cazul unor probleme majore ale bancilor-mama, a spus guvernatorul BNR.

"Aproximativ 90%, deci 20 miliarde euro, din aceste resurse retrase sunt fonduri de la bancile-mama catre bancile in care au capital in Romania, iar 63% - aproximativ 14 miliarde euro - au scadente mai mari de un an, deci este imposibil juridic, bancar si faptic ca acesti bani sa fie retrasi", a declarat Isarescu.

Guvernatorul a aratat ca bancile-mama au un control limitat asupra bancilor din Romania, care se afla sub reglementarile BNR.

"Se creeaza ideea ca ar fi un fel de cordon ombilical intre bancile din strainatate si subsidiarele din Romania. Bancile-mama nu au acces direct asupra creditarii, a capitalului, decat prin numirea conducerii bancilor, care se afla sub reglementarea BNR", a mai spus el.

Isarescu a reamintit ca bancile din Romania sunt foarte bine capitalizate si ca gradul de solventa, de peste 13%, arata acest lucru.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri