3 / 4

Bancile care au pus cota de piata inaintea prudentei vor fi primele ce vor avea probleme

Unele banci din Romania au pus cota de piata pe primul loc in detrimentul prudentei si sunt primele care vor plati, a spus guvernatorul BNR.

"BNR a tot repetat si am ajuns sub oprobriul multora spunand prudenta, si nu cota de piata. Nu toate bancile ne-au ascultat, unele au pus cota de piata pe primul loc si sunt primele care platesc, in sensul ca s-au plans sau se vor plange ca respira mai greu", a spus Isarescu, amintind insa ca toate bancile din Romania sunt solide si ca pe piata exista in continuare un exces de lichiditate, insa acesta este segmentat.

Guvernatorul BNR a mentionat ca, pe fondul neincrederii din piata, unele banci ar putea avea probleme in a gasi lichiditate, dar ca banca centrala este gata sa le furnizeze, daca vor avea nevoie.

El a mentionat ca BNR a cerut din timp bancilor comerciale sa aiba planuri de urgenta pentru situatii speciale.

"Aceste planuri intra in functionare automat, daca anumiti indicatori finnciari se deterioreaza. Niciunul din aceste planuri nu a intrat in functiune, iar bancile din Romania sunt departe de o situatie de urgenta", a mai spus guvernatorul BNR.

Isarescu a precizat ca, in ciuda zvonisticii care a aparut referitor la unele institutii bancare, bancile din Romania sunt foarte bine capitalizate, "aceasta tendinta de capitalizare aparand initial pentru ca lumea nu avea incredere in Romania".

In 1999-2000, BNR a cerut bancilor chiar o supracapitalizare, aceasta ajungand atunci la un varf de 26%, in conditiile in care o capitalizare normala este la 8%, a mai spus Isarescu, mentionand ca, in prezent, capitalizarea sistemului bancar din Romania este inca la 13-14%.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri