2 / 5

Cele trei elemente ale crizei din Romania

Diosi apreciaza ca economia Romaniei se confrunta cu o criza dezvoltata in trei directii. Primul element al crizei locale consta in supraincalzirea economiei, pe fondul inflatiei mari, a cresterilor salariale, dar si in contextul expansiunii creditarii populatiei.

Problemele de lichiditate din sectorul bancar dublat de cresterea riscului de tara constituie al doilea factor generator al crizei, iar al treilea motiv este contextul politic, mersul economiei fiind influentat de anul electoral. “Daca ne uitam la istoria economiei americane, vedem aceeasi tendinta”, spune Diosi, care adauga ca, in Romania, urmeaza o perioada de corectii dupa cresterile sutinute care au inceput in 1999 pe toate planurile: cresterea productivitatii companiilor romanesti, a investitiilor si a salariilor.

In opinia lui Diosi, problemele de finantare afecteaza cel mai mult companiile din constructii.

“Firmele locale din constructii sunt in dificultate cu proiectele de investitii. Acestea au contractat credite pentru investitii, insa revin la noi pentru a cere refinantare, insa cash-flow-ul actual ne obliga sa ii refuzam”, spune Diosi, explicand ca inflatia si cresterea dobanzilor la credite aduc aceste firme in mare dificultate.

El explica ca OTP Bank Romania se va concentra mai mult pe depozite, asset management, private banking, pe IMM-uri, dar nu pe credite.

"Nu ne mai focusam pe creditare. Ne concentram pe depozite, dar si pe Internet, canal prin care realizam in prezent 60% din totalul tranzactiilor, fata de 40% cat aveam anul trecut", spune Diosi.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri