4 / 5

Paradox: Cererea pentru credite in franci elvetieni, in crestere in ultima luna

OTP Bank - prima din Romania care a introdus creditul in franci elvetieni, in 2005 - nu a renuntat la creditarea in aceasta moneda, insa "pe fondul crizei financiare internationale, este necesara o aliniere a dobanzilor aferente creditelor in CHF la conditiile actuale ale pietei, ceea ce conduce inevitabil la scumpirea acestor credite".

“Nu credem ca este oportun sa oprim creditarea in franci elvetieni, acesta fiind un fenomen trecator. Elvetia nu este o insula izolata, asa ca lucrurile isi vor reveni. Paradoxal, am vazut in ultima luna o crestere uriasa a cererii pentru acest tip de finantare in ultimele luni. Avem mii de cereri pentru astfel de credite pe care le vom selecta atent”, enunta Diosi.

El isi explica acest fenomen atat prin faptul ca majoritatea clientilor se asteapta ca banca centrala sa inrauteasca conditiile de creditare, dar si prin anticiparea unei viitoare crize de lichidatati pentru bancile din Romania.

Diosi sustine ca subsidiara din Romania va trece pe profit in acest an si ca strategia bancii prevede concentrarea pe stabilitate si profitabilitate, nu pe extinderea volumului de credite. El nu a precizat care este profitul tintit de OTP Bank Romania pentru 2009 si 2010, insa a spus ca banca vrea o rata de crestere a castigului apropiata celei de diminuare a pierderilor in prezent, de 38%.

OTP Bank Romania si-a diminuat pierderile cu 38,3% in prima jumatate a acestui an fata de intervalul similar din 2007, pana la 1,204 miliarde forinti (4,75 milioane euro).

Activele bancii au ajuns, la finalul lunii iunie, la 337,08 miliarde forinti (1,42 miliarde euro), crescand cu 46,6%, de la 230 miliarde forinti in iunie 2007. Acest nivel corespunde unei cote de piata de 1,3%.

Volumul total al creditelor a crescut cu 54,4% in primele sase luni din acest an fata de iunie 2007, pana la 249,7 miliarde forinti (984 milioane euro). Cresterea a fost alimentata mai mult de avansul segmentului de retail, cu 70,4%, pana la 138,1 miliarde forinti (544,5 milioane euro) in iunie 2008, in urma cresterii inregistrate pe partea de credite ipotecare si a celor de consum garantate ipotecar (crestere de 13% in al doilea trimestru).

Banca detinea, dupa prima jumatate a anului, o cota de 2,2% din piata pe segmentul creditelor, in crestere cu 0,2 puncte procentuale fata de acelasi interval al anului trecut, si o cota de 0,8% pe segmentul depozitelor, in crestere cu 0,1 puncte procentuale.

Planul initial pentru piata din Romania prevedea acumularea unei cote de 5% dupa 2010, a precizat directorul OTP Bank Romania.

Desi nu se concentreaza pe extindere, OTP Bank vrea sa creasca peste media pietei in asset management, private banking, segmentele ipotecar si IMM. "Nu ne mai luptam pentru volum. Sigur ca sunt afaceri, precum asset management, creditele ipotecare sau segmentul de private banking, in care vom creste peste media pietei", a mai spus Diosi.

Pe de alta parte, raportul intre credite si depozite s-a diminuat sub 200% la jumatatea lui 2008, de la aproximativ 300% anul trecut. Pentru 2009, banca tinteste sa aduca acest raport la 150%.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri