10 / 11

'Criza a dat senzatia ca niciun reper fundamental nu mai conteaza'

“Prima senzatie pe care am avut-o in moment cand a avut loc falimentul Lehman Brothers a fost una de curiozitate, senzatia pe care o ai cand traiesti istoria. Dupa care a inceput sa se instaleze starea de incertitudine, senzatia ca niciun reper fundamental nu mai conteaza”, a afirmat Paul Brendea, directorul departamentului de analiza la Prime Transaction.

Principalele trei lucruri pe care ar fi trebuit sa le fi invatat in ultimele luni ar fi sa nu ne blocam intr-o strategie, sa fim flexibili la noi modalitati de investire, sa nu ne grabim si sa acceptam ca se poate intampla orice, sa nu refuzam nici chiar cel mai pesimist scenariu, dar sa nu renuntam, deoarece am vazut ca bursa ne-a oferit ocazia unor castiguri impresionate chiar si in aceasta perioada.

“Cred ca falimentul Lehman Brothers a fost un deget care a incercat apa. S-a fript, dar acum ceilalti stiu ca apa e fierbinte. Consider ca este posibil sa asistam la falimente mari si in Europa, dar cred ca efectele lor se vor simti mai putin asupra celorlalte companii. Unsa de soc nu va fi la fel de mare, deoarece s-au luat deja o serie de masuri de protectie”, subliniaza Brendea.

Lectia pe care trebuie s-o invete Romania este ca trebuie sa dobandim un comportament mai echilibrat, atat oamenii, cat si companiile. “Trebuie sa invatam sa economisim, sa cheltuim mai putin, sa apreciem suta de euro asa cum o apreciaza occidentali”, spune analistul Prime Transaction.

“Cand ma gadesc la criza cel mai rau lucru care imi vine in minte este pierderea accesului la lichiditati, din punctul de vedere al unei companii, si in cazul unei persoane fizice, combinatia somaj-credite care poate fi fatala”, sustine Brendea.

El se asteapta la un 2009 foarte greu si probabil finalul anului viitor va aduce o oarecare stabilizare. “Nu cred ca aceasta criza va dura 10 ani, cat a durat in timpul Marii Depresii, insa nici nu ma astept sa treaca intr-un an”.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri