2 / 5

Credite in moneda nationala sau in valuta?

In general, Bidian este adepta contractarii de catre populatiei a creditelor in moneda nationala , in moneda in care oamneii sunt platiti „dar sigur ca nu putem emite o axioma, pentru ca avand oferte clar mult mai atractive in privinta costurilor pana acum catre valuta oamenii s-au indreptat catre aceasta. Ca sa ajungi la o normalitate, ca oamenii sa se imprumute in moneda nationla trebuie sa o faci atractiva”.

Pentru a aduce moneda nationala in aceasta ipostaza sunt posibile doua scenarii. Primul scenariu amintit de Bidian ar fi interzicerea creditelor in alte monede. „Mai intai dai o lege prin care sa-ti permiti sa interzici creditarea in alte monede, dupa care interzici. Dar intr-un stat democratic, membru UE nu este probabil si nici normal un astfel de scenariu. Cu toate acestea este plauzibil un al doilea scenariu, care nu s-a intamplat in Romania, desi aceasta rezolvare exista, ceea ce lipseste este coerenta in aplicarea politicilor, care sa conduca spre aceasta solutie”.

Al doilea scenariu, si cel mai probabil in viziunea brokerului de credite, este cel in care moneda nationala devine atractiva pentru cetateni prin masuri fiscale, cum ar fi deducerea dobanzii din taxa, care „exista in lume si nu o inventam noi. Dupa aceea se poate merge pana la subventionarea dobanzii de catre stat. Astfel, poti face leul atractiv si romanul va intelege ca ii este mai bine sa contracteze credite in moneda nationala”.

Asadar, problema care se pune consta in armonizarea politicilor monetare si fiscale, nefiind suficienta numai subventia. Cat despre dobanda de referinta pe moneda nationala, aceasta este un instrument de control al inflatiei de catre BNR, care se lupta singura cu inflatia urcand dobanzile, in defavoarea atractivitatii leului, a mentionat brokerul de credite in cadrul interviului.

„Ideea este ca sunt oameni responsabili pentru tara, nu doar pentru o industrie sau alta, oameni cum sunt politicenii si BNR-ul, iar sistemul bancar este un domeniu de utilitate publica si trebuie gasite solutii cand sistemul „tuseste”. Bancile merg pe profit cu siguranta, insa sistemul bancar este coloana vertebrala a oricarei economii. Solutiile exista, dar trebuie sa fie gasit un consens in strategia pe care toti actorii din peisajul economic o vor adopta”, a mai spus Bidian.

Potrivit ultimului raport BNR, creditele in valuta acordate populatiei si-au continuat tendinta din ultimii ani si in septembrie, sporind cu 9,4% fata de luna august. Fata de septembrie 2007, creditele in valuta au crescut cu 86,7%, pana la 55,03 miliarde lei, echivalentul a 14,7 miliarde euro.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri