1 / 5

Ordinea economiei mondiale s-a schimbat

Criza financiara mondiala, situatia creditarii in Romania si viziunea sa asupra pietei brokerajului de credite au fost temele discutate in cadrul interviului.

„Sunt tensionate toate parghiile economiei. Nu stiu daca putem vorbi de o blocare sau o gripare totala a organismului creditarii, dar functionam de parca am bagat din greseala in marsalier si incercam sa mergem inainte. Daca vorbim despre o deblocare a creditarii este necesara in primul rand cea in privinta corporatiilor, apoi urmeaza si deblocarea pe retail a creditarii, dar pe partea corporate vad mai urgenta o rezolvare”, a explicat Bidian pentru Wall-Street.

Este clar ca Romania este afectata de criza, faptul ca ne atinge mai mult sau mai putin este o alta problema, ceea ce conteaza insa in opinia CEO-ului Kiwi Finance in acest moment este faptul ca s-au schimbat ipotezele de functionare ale globului si pe acelea trebuie sa le luam in considerare pentru a debloca sistemul la nivel national. Schimbarea este necesara incepand cu palnul politic pana la cel economic.

„S-au scumpit sursele de finantare pentru banci, care la randul lor s-au propagat in costurile pentru clienti, nimeni nu neaga asta. Insa, cel mai important in viziunea mea este ca s-au schimbat datele problemei, ordinea financiara in lume se reaseaza. Se schimba paradigme. Noi trebuie sa facem scenarii si planuri pe aceste date schimbate, daca incercam sa facem aceleasi lucruri ca inainte, daca scumpim numai dobanzile nu este de ajuns”, a declarat Bidian, care a declarat ca singurul mesaj coerent in aceasta perioada dificila a venit din partea guvernatorului Bancii Nationale a Romaniei, Mugur Isarescu.

Ultimele reglementari BNR (intrate in vigoare in luna octombrie a anului in curs, regulile care au inasprit conditiile de creditare) au aparut, din coincidenta, simultan cu criza, insa cu sau fara ele situatia ar fi fost exact aceeasi, considera Bidian. „Fara criza, eu le-am vazut ca benefice pe termen lung si am spus acest lucru si la acea data, ele sunt necesare pentru o reducere a avansului accentuat al consumului”.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri