3 / 5

Situatia creditarii din Romania

De aproximativ o saptamana, situatia creditarii a inceput sa se schimbe in directia clarificarii si prin aparitia catorva oferete ale unor banci partenere ale Kiwi Finance, insa Bidian a subliniat faptul ca prin campania care a inceput la inceputului acestei luni Kiwi a informat clienti despre perioada de reasezare a pietei romanesti a creditelor si despre criza mondiala.

Mai mult decat atat, Kiwi Finance a recomandat clientilor sai ca decizia de accesare a unui credit sa fie amanata.

„Doar acolo unde era o nevoie stringenta si exista riscul pentru client sa piarda o suma mare la un avans deja dat se recomanda contractarea creditului, insa despre decizia de a lua un credit pentru o casa le-am recomandat sa mai amane, fiind mai bine sa iei o decizie cand piata se clarifica, cand exista o mai mare predictibilitate. Dar in inceritudinea cu Robor-ul decizia de contractare a unui credit nu era prudenta”, a mai explicat Bidian.

CEO-ul Kiwi recunoaste ca in acest context al crizei, prin lipsa contractarii creditelor, compania a avut de suferit, insa „ne pozitionam tot in industria financiar-bancara si tot pe incredere functionam, este un capital al nostru si pe aceasta valoare am iesit in piata, de aceea am recomandat amanarea contractarii creditelor. Nu pot sa spun ca ne avantajeaza criza, va fi mai greu sa iei un credit, insa aici vad rolul brokerului, sa vina sa te ajute. De aici si cresterea pietei de brokeraj. Cand era usor, toata lumea facea brokeraj de credite si erau foarte multi brokeri pe piata, acum insa este greu si piata se va reaseza”, a mai spus Bidian.

Un broker de credite, conform practicii curente, este platit de banca pentru fiecare credit intermediat si nu de clientii bancilor.

In viziunea companiei, piata brokerajului de credite va creste in urmatorii 4 ani cu 20-25%.

Confuzia a fost sporita in aceasta perioada si de vidul informational, iar confuzia duce la lipsa de incredere. Lipsa de incredere in sistemul bancar aduce mari probleme, increderea fiind primordiala in functionarea acestuia. Rezolvarea este posibila in viziunea Kiwi, prin discutarea si gasirea de noi solutii in contextul reasezarii economie mondiale.

„Avem aspirina in buzunar pentru a debloca piata creditelor prin faptul ca sistemul bancar romanesc este sanatos, sustenabil si lichid. Lucrul asta il stim de la BNR, a fost argumentat de guvernator, demonstrat, lucru care ne linisteste si ar trebui sa ne dea incredere pentru aceasta perioada delicata”, a declarat Bidian.

Contextul dificil de contractare a unui credit va conduce si spre cresterea notorietatii brokerajului de credite

Desi creditarea o sa scada, Bidian este increzatoare in dezvoltarea sustinuta a pietei brokerajului de credite in Romania.

In opinia sa, creditul de consum a crescut pana in prezent intr-un mod anormal, nesustenabil alimentat de alti factori, cum ar fi avansul accentuat al salariilor. Dinamica acestora a condus spre un consum exagerat pe un fond optimist venit la randul sau pe anumite proiectii viitoare conform carora economia o sa mearga doar pe un trend pozitiv.

Pentru finalul anului 2008 estimarile specialistilor consultati de Wall-Street arata o temperare a ritmului de crestere a creditelor pana in jurul valorii de 35-40% pe an.

In lunile de vara, ritmul anual de crestere a creditului neguvernamental (creditele acordate companiilor si populatiei) s-a temperat semnificativ cu 13 puncte procentuale, de la 63,4% in iunie pana la 55,8% in iulie si 50,4% in august.

Noile norme de creditare, precum si conditiile de pe piata monetara sunt doua dintre motivele care stau la baza estimarii ca ritmul avansul creditului se va diminua si anul viitor.

„Creditul de consum o sa scada, dar trebuie sa ne uitam si sa judecam ce efect va avea asupra brokerajului de credite. Scaderea o raportam la varful curbei, am ajuns intr-un punct inalt si de aici scadem, dar trebuie analizat daca varful era sanatos sau nu. In cazul pretului la imobiliare, preturile nu numai ca nu erau sustenabile, dar acolo putem vorbi despre un bubble.

Astfel, o scadere poate fi sau este ingrijoratoare cand esti pe un nivel de echilibru, de sustenabilitate, ceea ce nu este cazul Romaniei. Vor mai fi cresteri, dar nu la fel de abrupte, ci pe perioade mai mari de timp, asa cum este normal, rolul nostru va fi sa intermediem creditele in contextul acesta mai dificil”, a explicat CEO-ul Kiwi Finace.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri