2 / 7

'Avem nevoie de o corectie in privinta creditului de consum'

Aviva Romania si-a bugetat pentru anul viitor o crestere de 10-15% peste nivelul pietei, care va inregistra, potrivit lui Shah Rouf, o cadenta de crestere de 22-25% fata de anul trecut. “Va fi un avans mai redus fata de anul in curs. Acum cateva luni am fi spus ca piata va creste cu 25-30% anul viitor, insa din cauza situatiei actuale, 22-25% este un procent realist”, a spus CEO-ul Aviva.

Estimarile lui Shah Rouf sunt mai optimiste in comparatie cu cea mai recenta proiectie a Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor (CSA), potrivit careia piata de profil din Romania va creste, probabil, intr-un ritm de 12-15% anul viitor, comparativ cu avansul de 25% estimat pentru acest an, pe fondul turbulentelor de pe plan international.

Aviva Europa, din care face parte si Aviva Romania, a raportat in primele noua luni o crestere de 16% a vanzarilor fata de perioada similara a lui 2007, pana la 12,1 miliarde de lire sterline.

Desi optimist in privinta oportunitatilor care iau nastere pe timp de criza, Rouf apreciaza ca, in cazul in care Romania se va confrunta anul viitor cu o recesiune, atunci prioritatile oamenilor se vor schimba. Pe baza acestui scenariu, prioritatile oamenilor devin nevoile de baza. ”Mai mult, daca lucurile se vor inrautati si intreaga economie va suferi, nu putem sa ne sustragem situatiei generale, astfel ca si industria noastra va fi lovita, la randul ei”, a specificat Rouf.

Seful Aviva Grup Romania este insa de acord ca actuala situatie ii face pe oameni sa fie atenti mai mult la situatia lor financiara. ”Ceea ce trebuie sa facem noi (asiguratorii) este sa-i facem pe oameni sa inteleaga ca viata nu este totdeauna roza si ca ai nevoie si de alte instrumente prin care sa te protejezi (nu numai o proprietate imobiliara sau un depozit bancar), sa te asiguri din punct de vedere financiar. Dar acest comportament trebuie planificat din timp si cred ca acest fapt va fi schimbat in urma crizei, daca dam sfaturi financiare bune”, explica Rouf.

Rouf se afla de doi ani in Romania si desi in primele 18 luni ale sederii sale in Romania piata a evoluat ca si in anii dinaintea sosirii sale in tara, ultimele saptamani au adus o schimbare a carei catalizator il considera a fi investitiile straine directe, insa acestea se diminueaza, la fel si creditul de consum, de aici si schimbarea de strategie a companiilor de pe piata despre care Rouf a mentionat.

“Asteptam sa vedem in ce parte se va produce schimbarea si trebuie sa privim realist faptul ca economia romaneasca porneste de la nivele mai joase decat celelalte state membre UE si ca ritmul de crestere poate nu va mai fi de 8-9%. In privinta cresterii economiei romanesti parerile sunt impartite si nu stiu pe cine sa mai cred (agentiile de rating, guvernul), pentru ca in fond poti face un scenariu pentru orice cifra (estimata pentru cresterea economica). Numai experienta practica insa ne va spune unde ne vom pozitiona si cum se va sfarsi aceasta criza”, a mai detaliat Rouf.

In viziunea oficialului Aviva, problema nu consta in incetinirea creditarii, care ar atrage la randul sau un declin al economiei, ci a faptului ca aceasta ar putea incetini prea mult si ar accentua prea mult scaderea economiei nationale, care oricum este mai jos situata fata de tarile din Vest, atat ca grad de intermediere financiara, cat si ca nivel al bursei.

“Cea mai mare problema este ca incetinirea economica s-ar putea accentua prea mult. Pe de alta parte, avem nevoie de o corectie in privinta creditului de consum, insa nu una foarte mare. In cazul in care corectia se accentueaza vom avea o problema in ceea ce priveste somajul, ISD-urile si aceste lucruri ar putea avea efecte pe mai multe paliere ale economiei romanesti”, spune Rouf.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri