2 / 9

Comportamentul de plata anormal pentru companii

„In ultimele luni ale anului 2008 am observat o inrautatire a comportamentului de plata a companiilor. Multe dintre acestea nu mai au posibilitatea sa isi achite datoriile, chiar daca au cele mai bune intentii, din cauza efectelor pe care criza financiara le are asupra activitatii lor”, a comentat, pentru Wall-Street, Georg Kovacs, Managing Director al EOS KSI Romania.

Compania Coface, ce activeaza si in piata colectarii de creante, a observat o inrautatire a comportamentului de plata in randul societatilor comerciale din economia romaneasca.

“Daca inainte de criza puteam vorbi de un comportament de plata normal, desi scadentele la plata erau de 30 zile, debitorii reuseau totusi sa realizeze platile la aproximativ 60 de zile de la scadenta, astazi, in plina criza economica, se poate observa ca cel putin in randul firmelor din sectorul constructiilor platile se realizeaza cu intarzieri de peste 150 zile de la scadenta”, a declarat Constantin Coman, Debt Collection & Legal Manager in cadrul Coface Romania.

De asemenea, potrivit oficialului Coface, se inregistreaza intarzieri si in cazul societatilor comericale din domenii ca IT, metalurgie, automotive si textile.

In ceea ce priveste anul 2009, colectorii de creante se asteapta la o crestere a datoriilor neachitate, pe fondul dificultatilor financiare cu care se confrunta majoritatea companiilor. Intarzierile la plata vor fi in medie de cel putin 90 de zile, este de parere Andreea Crainic, risk manager pentru Coface Romania.

„La sfarsitul anului 2008, Coface Romania avea un portofoliul de creante de recuperat de peste 110 milioane de euro, portofoliul ce a crescut semnificativ fata de prima jumatate a anului 2008 si s-a dublat fata de anul 2007. Pe sectorul colectarii creantelor de la persoane juridice, rata de succes se situeaza in jurul procentului de 55%, iar pe partea de colectare de la persoane fizice rata ajunge la 28%”, a adaugat Coman.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri