3 / 9

Restantele companiilor vor creste. Recuperarea se va face tot mai greu

Pe de o parte, Iulian Urban, fondator Urban si Asociatii, asteapta ca in 2009 valoarea creantelor neincasate din economia nationala sa creasca cel putin cu 100% .

„Anul 2009 va fi cel in care foarte multe datorii nu se vor stinge prin lichiditati, ci multe dintre ele vor implica realizarea unor tranzactii prin care bunuri vor fi acceptate ca moneda de schimb. Este destul de greu de apreciat unde va ajunge ca valoare piata colectarii debitelor la finalul lui 2009, intrucat, evolutia restantelor va depinde extrem de mult de cat de repede Romania va accesa un imprumut major international”, a declarat Urban.

Pe de alta parte, Iulian Urban are o parere distincta in ceea ce priveste cresterea sumelor care vor trebui colectate pentru banci. Astfel, acesta este de parere ca pe fondul agravarii crizei economice, bancile vor avea tendinta sa isi mentina cu orice pret clientii, persoane fizice sau juridice, buni sau rau-platnici.

„Ca atare, este de asteptat ca bancile sa prefere sa extinda perioadele de gratie si negocierile derulate in regim propriu cu restantierii, decat sa-i dea pe mana unor colectori de debite. Cresterea numarului de restante si restantieri care vor ajunge in portofoliul agentiilor de colectare debite va proveni major din zona B2B, adica din zona raporturilor comerciale. De aceea, abia in 2009, se va constata ca inclusiv in industria locala a colectarii debitelor vor rezista agentiile care au o dubla orientare, adica atat pe zona de colectare B2C, cat si pe zona B2B”, a spus Urban.

Per total, in 2008, portofoliul de datorii al EOS KSI Romania s-a marit, dar acest fenomen se datoreaza in principal numarului mare de credite acordate in 2007, cand conditiile de creditare erau relaxate. Insa, in a doua jumatate a anului trecut, numarul creditelor noi a scazut semnificativ.

„Din aceasta cauza, anul acesta nu vom asista la o crestere majora a portofoliilor externalizate de banci comparativ cu 2008, chiar daca numarul datornicilor la creditele mai vechi s-ar putea sa creasca in perioada urmatoare. Mai mult decat atat, de-a lungul ultimelor luni, am intampinat o dificultate mai mare la colectarea datoriilor, pe fondul conditiilor economice actuale”, a explicat oficialul EOS KSI.

Potrivit Coface Romania, valoarea totala a pietei de colectare a creantelor, in termeni de venituri, a ajuns la aproximativ 29-30 milioane de euro in 2008, cu 15% mai mult decat in 2007.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri