4 / 5

Raspunsul bancilor grecesti

Bancile grecesti pot face fata problemelor cu care se confrunta economiile din Europa de Sud-Est, in contextul in care sunt mai putin expuse decat rivalele vest-europene si au indeajuns capital pentru a absorbi pierderile din creditare, a spus guvernatorul bancii centrale, scrie Reuters.

”In Europa de Sud-Est activitatea economica este in scadere. Este vorba despre o scadere semnificativa si bineinteles ca noi urmarim situatia indeaproape,” a spus guvernatorul bancii centrale, George Provopoulos.

Bancile grecesti sunt prezente in Bulgaria, Romania, Serbia, Albania, Turcia, Polonia si Ucraina. Institutii financiare precum National Bank of Greece, Alpha, Eurobank si Piraeus Bank au contribuit la cresterea puternica a creditarii din ultimii ani, in Europa de Sud-Est, potrivit NewsIn.

Creditarea noua din aceste economii emergente a scazut drastic. Extinderea creditarii din Romania, de exemplu, care anterior avansa intr-un ritm de 70%, s-a temperat la sfarsitul lui 2008, iar anul acesta ar putea incetini si mai mult.

”Bancile grecesti s-au extins in regiune, insa nu asa de puternic precum bancile din alte tari, precum Austria. Imprumuturile acordate de bancile grecesti se ridica la aproximativ 55 miliarde euro, sau 16-17% din PIB-ul tarii, in timp ce in Austria acestea sunt de 70% din PIB”, a spus Provopoulos.

Investitiile pe care bancile grecesti le-au facut in economiile emergente din Europa de Sud-Est au fost un vot de incredere pentru tarile respective, iar dificultatile temporare nu vor schimba acest lucru, a spus Provopoulos.


Inapoi la articol

Setari Cookie-uri